Andrei Curăraru: Moldovenii întotdeauna există în mai multe realități paralele

  • 08 Iulie 2014 09:04
Andrei Curăraru: Moldovenii întotdeauna există în mai multe realități paralele

Când mi s-a propus să descriu 5 lucruri pe care europenii ar trebui să le vadă în Republica Moldova, prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost cum să interpretez această provocare:

la propriu sau la figurat. Să vorbesc despre potențialul turistic al țării noastre sau despre așteptările lor față de noi ca și partener sau mai bine zis de ceea ce prezentăm noi cu adevărat și nu ceea ce vrem să arătăm în exterior.

Eu am ales să vorbesc despre al doilea aspect și sper că el va fi mai util celor care mă vor asculta sau citi:

1.      Societatea noastră este contrariată asupra orientării politice externe și mai mult decât orice altceva prost informată. Una dintre marile greșeli în abordarea politicienilor și partenerilor externi este că s-a pus prea puțin accent pe comunicarea publică și nu s-au explicat suficient beneficiile și costurile apropierii de Uniunea Europeană. La noi funcționează foarte bine sloganele scurte și clare și mult mai puțin faptele și perspectiva lungă.

2.      Chișinăul și Republica Moldova sunt două locuri diferite, așteptăm rezultatele recensământului, dar, cred, că e destul de evident că partea leului din populație, afaceri și infrastructură se află aici. Mai mult decât atât, elita intelectuală se concentrează îngust în capitală și există nu foarte multă lume școlită cu viziuni largi și europene în regiuni. Astfel, pentru a câștiga inimile moldovenilor ai nevoie de o strategie în capitală și de cu totul alte metode în provincie.

3.      Corupția este o problemă de mentalitate. Generații întregi au crescut având drept idoli interlopii de la TV, iar legăturile de rudenie sunt atât de apropiate, încât conflictele și fricțiunile din interiorul sistemului de multe ori sunt doar de ochii lumii. Iar pentru evaluarea oricăror schimbări avem nevoie de un audit extern.

4.      Politicile lingvistice și de promovare a diversității etnice în Republica Moldova nu au funcționat așa cum și-au dorit autoritățile. Mai mult decât atât majoritatea minorităților se reunesc sub denumirea generică vorbitori de limbă rusă și au atitudini respective. Fără ajustările respective, evaluarea impactului negativ deja produs și găsirea căilor de a promova o diversitate reală, nu putem vorbi despre conciliere în societatea noastră.

5.      O bună parte din grupurile sociale progresive din Republica Moldova se află în afara țării și nu pot influența real opinia publică din țară. Mai mult decât atât, acolo departe de realitățile noastre, ei înșiși devin susceptibili la manipulare și votează populiști. Astfel, o guvernare de succes în Republica Moldova trebuie să asigure un nivel suficient de protecție socială și informare pentru a se menține la putere.

6.      În Republica Moldova principiile și valorile nu prea funcționează, partidele își schimbă pozițiile în dependență de conjunctura politică și asta nu se va schimba prea repede. Europenii trebuie să promoveze un joc într-atât de deschis ca alegătorii să îi poată sancționa pe cei care trișează.

7.      Moldovenii întotdeauna există în mai multe realități paralele și nu se pot decide unde le e mai bine: se bucură de victoriile naționalei ruse la fotbal și celebrează Ziua Victoriei, stând în paralel în rând pentru cetățenie română. Dar aceasta este problema noastră și trebuie să ne-o asumăm.

Se pare că am fost cam pesimist în descrierea mea, dar vreau să vă spun că în pofida tuturor dificultăților, poporul nostru a demonstrat în repetate rânduri că poate să facă minuni de înțelepciune și curaj. Sper ca și în procesul de integrare europeană să fie la fel, dar depinde asta doar de noi. O zi bună să aveți!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău