Ana Sîrbu: Salarii vs prețurile din Moldova. Cum trebuie să supraviețuiești de la o lună la alta
-
16 Decembrie 2014 11:46
Noi – moldovenii suntem oameni săraci, săraci cu experiență. Care în perioada când erau studenți au învățat cum să supraviețuiască cu un leu pe parcursul unei săptămâni.
Majoritatea prietenilor mei nu au crescut în lux. Majoritatea au mâncat pâine cu zahăr și făceau dintr-un pachet de Yupi - o căldare cu suc.
Majoritatea părinților noștri au plecat peste hotare, iar cei rămași au luptat cu sistemul infect din țară. Iar noi – copiii acestora am rămas în grija bunicilor sau rudelor, am cărat saci cu grâu și am săpat via . Noi am fost căliți de mici cu bani puțini și multă muncă, fără să ne jeluim că avem o soartă grea.
Majoritatea dintre noi au învățat mult și au muncit din greu ca acum, la cei 24 de ani, sănu ceară bani de la părinți pentru a ieși la o cafea cu prietenii.
Potrivit ultimelor statistici, salariu mediu al unui moldovean este de 4200 de lei.
Ce poți face cu un salariu de 4200 de lei în Chișinău?
Poți doar să supraviețuiești, exact cum am supraviețuit în copilărie și în perioada când eram studenți.
Doar pentru a achita chiria și serviciile comunale ai nevoie de aproximativ 2000 lei, sumă care nu include chitanțele care trebuie plătite în sezonul rece al anului. Pe lângă chirie, lunar cheltuiești circa 200 de lei pentru microbuz/ troleibuz, 1500 de lei pentru produse alimentare, aproximativ 500 de lei pentru igiena personală(șampon, săpun, detergent, balsam, etc). Până la acest moment s-au adunat exact 4200 de lei. Această sumă include cheltuieli care îți permit doar să supraviețuiești.
Dacă vreau să merg la sală sau să fac yoga, trebuie să scot lunar din buzunar câte 600 de lei. Dar pentru aceasta nu mai sunt bani.
Evident, că muncesc din greu ca să am un salariu mai mare decât salariul mediu al unui moldovean. În caz contrar nu aș avea bani pentru ca săîmi cumpăr haine și alte lucruri necesare pentru a trăi și a evita verbul „a supraviețui”.
Din păcate, noi supraviețuim. Majoritatea dintre noi lucreazăla două joburi concomitent sau își lansează afaceri. Noi așteptăm reducerile din outlet, ieșim mai rar în oraș și facem sport acasă.
Dar ca sănu dramatizăm. Sunt tineri care trăiesc mai bine ca mine și prietenii mei. Sunt tineri care își permit să cumpere haine de la mall-urile noastre, unde o pereche de blugi costă1000 de lei.
Sunt oameni care trăiesc mult mai greu ca noi, oameni bolnavi cu indemnizații mizere și bătrâni care cerșesc în stradă.
Până la urmă, eu și prietenii mei încăne învățăm lecțiile de viață. În viitorul apropiat vom fi oameni cu visurile împlinite și cu salarii mari.
Oameni să fim.