Cum majoritatea cetățenilor trăiesc de la un salariu la altul

  • 10 Decembrie 2014 16:02
Cum majoritatea cetățenilor trăiesc de la un salariu la altul

Salariile, pensiile și prețurile din Republica Moldova sînt două lucruri care par să nu meargă în același pas.

În timp ce salariile cresc foarte lent, prețurile la produsele alimentare, dar și la serviciile comunale cresc de la an la an, tot mai mult și mai mult. Țin să precizez că mă refer la salariile angajaților din sectorul public. În sectorul privat situația e ceva mai bună.

În aceste condiții observăm și nemulțumirea populației care este practic obligată să trăiască de la salariu la salariu, de la pensie la pensie. Și acest lucru e normal, după ce ani la rînd guvernările au tot promis salarii și pensii europene, dacă nu greșesc, totul începea de la cifra de 500 de euro, echivalentul cu 9300 de lei.

Ca rezultat ce avem? Anul curent, salariul mediu pe economie este de 4225 de lei, adică 225 euro. Astăzi Guvernul a aprobat o hotărîre potrivit căreia salariul mediu lunar pe economie va crește în 2015 cu 275 de lei, adică mai puțin de 20 de euro. Astfel, prețul mediu lunar pe economie în 2015 va fi de 4500 de lei. Cît despre pensii, potrivit declarațiilor din ultimii ani a politicienilor moldoveni, urma să fie minim de 300 de euro, adică puțin peste 5 mii de lei. În realitate, însă, valoarea pensiilor abia de ajunge la 2 mii de lei pentru o mare parte a cetățenilor, desigur cu excepția funcționarilor publici, sau celor care au deținut funcții importante în stat.

 

Totodată, recent, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a anunțat că anul viitor valoarea inflației în Republica Moldova va constitui 4,6%, respectiv prețurile se vor majora tot cu 4,6%. Acum să facem o simplă operație aritmetică. Prețurile vor crește cu 4,6%, iar salariul mediu lunar pe economie cu 6,5%. Am putea spune că este o mică creștere, însă nesemnificativă în situația cînd prețurile și așa depășesc veniturile lunare ale multor cetățeni. Iarăși mă refer la angajații din sectorul public, care abia de ajung la plafonul de 4 mii. Dovadă sînt și ultimele date ale Biroului Național de Statistică, care arată că salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în 2014 a însumat 3944,2 lei.

Vedem pe foaie una, dar în realitate e cu totul alta. Apoi se vorbește foarte mult despre corupție. De fapt, catalizatorul acestui fenomen negativ este anume salariul mizer al angajaților din domeniul public. Atîta timp cît statul nu îi asigura acestuia un nivel de trai decent, toate relele din societate nu vor dispărea, chiar și dacă se vor depune eforturi titanice în acest sens.

Eu personal activez în domeniul privat, însă am părinți și cunoscuți care activează în domeniul public. Astfel, știu din prima sursă care e situația, și nu e chiar strălucită. Este o ca o provocare. Iată salariul și încearcă de trăiește cu el timp de o lună. Dacă vara serviciile comunale sînt ceva mai ieftine, datorită lipsei agentului termic, păi iarna factura respectivă crește semnificativ. Iar dacă ne referim la un tînăr specialist, care nu are nici casă, nici masă, locuiește în chirie. Oare cum să se descurce el?

Propunerea mea către cei care conduc țara și atît de mult ne vorbesc despre Uniunea Europeană și aspirațiile R. Moldova pe această cale, este ca să renunțe la declarațiile siropoase și să se axeze pe aducerea reală a Europei acasă, iar cînd rezultatele vor fi palpabile, oamenii și singuri vor simți asta, fără să le mai spună cineva. Despre nereușitele guvernării vorbește și votul protestatar al cetățenilor care nu a fost departe de a schimba vectorul politicii externe. Cum a spus astăzi și premierul Iurie Leancă: "sau implementăm reformele sau vom pierde la viitorul scrutin". Sper foarte mult că asta nu a fost doar o simplă declarație, dar vor urma fapte concrete.

Implementarea reformelor, în special cea a justiției, va încuraja cît mai mulți investitori străini să aducă banii lor la noi în țară. Asta înseamnă mai multe taxe, respectiv acumulări mai mari la Bugetul de stat, iar în rezultat va apărea și o sursă reală pentru a majora salariile, pensiile și alte contribuții sociale. În acest context se potrivește perfect un proverb: "Vorba multă - sărăcia omului". E doar un pas pînă la bunăstare: de a trece de la vorbe la fapte. Doar așa Moldova va ajunge cu adevărat o țară europeană, iar cetățenii ei vor avea acel nivel de viață mult rîvnit de la independență pînă în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău