Vreți presă de calitate? Consumați doar informații de calitate!

  • 28 Februarie 2014 20:20
Vreți presă de calitate? Consumați doar informații de calitate!

Merităm presa, pe care o avem?

Da, o merităm. Probabil, nu în zadar i se zice puterea a 4-a. Aceasta într-un mod indirect tot de cetățeni este formată. Voi, cei care consumați informația, ne stabiliți nouă, jurnaliștilor, agenda de muncă.

Dacă citiți știrile unui portal de 2 bani, lipsite de credibilitate, nu puteți declara că toată presa din Moldova este de nimic. În schimb, dacă nu ați mai accesa titlurile care conțin cuvinte gen: „Șocant”, „Excepțional”, „Nemaipomenit”, nu le faceți trafic și la un moment dat, vor renunța la acest mecanism ieftin de manipulare. De cele mai multe ori, informația șocantă, excepțională și nemaipomenită se dovedește a fi un fleac, deci e o alegere a voastră, dacă o încurajați cu ajutorul unui click sau a unui like, share pe Facebook.

Consumatorul de informații din Moldova preferă știrile despre bătăile din Parlament, reacțiile unuia sau altuia la declarațiile aberante, la comentariile fără sens. Însă, atunci când autoritățile iau o decizie netransparentă, consumatorul dă vina pe presă că aceasta, vezi Doamne, i-a băgat pe gât informații de calitate inferioară, nu însă despre un proiect de lege important.

Păi, dacă astăzi faceți un milion de viziualizări unei știri neserioase despre îmbrâncelile deputaților roșii cu cei verzi sau albaștri, este absolut normal ca mâine mai marii din redacție să-i ceară reporterului să prindă fiecare mișcare mai agitată a deputaților în detrimentul informațiilor despre legile votate. Timpul pentru jurnalul informativ este limitat, iar știrile cu bătăile aleșilor vor ajunge pe post în detrimentul celor nepopulare, de exemplu, cele despre legile adoptate.

Presa noastră este leneșă, nu toată, să fie clar de la bun început, nu generalizez, dar o bună parte din jurnaliști așteaptă să le cadă informația ”mură în gură” și ei doar să o disperseze în public. Instituțiile media exagerează cu senzaționalul, cu breaking news-urile, iar jurnaliștii scriu știri inspirate din anunțurile politicienilor pe conturile de facebook. Jurnalismul moldovenesc este unul pueril, mai avem multe de învățat de la colegii din străinătate, unde se face jurnalism de calitate.

Da, avem presa, pe care o merităm. Și acum nu mă refer doar la consumatorii de informații, ci și la surse. La capitolul deschidere față de presă în Moldova majoritatea instituțiilor de stat șchiopătează rău.

Deseori, auzim cum un ministru sau altul se plânge de difuzarea informațiilor eronate despre activitatea sa de către presă. Păi, sigur, dragii noștri guvernanți, dacă la solicitări oficiale primim răspuns în 2 săptămâni, iar uneori chiar întârziați și mai mult, noi, jurnaliștii suntem nevoiți să operăm cu datele, pe care le găsim fără ajutorul domniilor voastre. De aici apar erorile noastre și nemulțumirile voastre. Jurnalismul înseamnă operativitate și dacă eu identific o temă interesantă, atunci îmi doresc să obțin informațiile cât de curând posibil, nu atunci când tema este una consumată. Dacă nu-mi dați voi informația, atunci eu voi apela la experți sau alte surse care îmi vor vorbi în defavoarea voastră.

Eu pot remarca faptul că această promblemă are 2 capete. Moldova are presa, pe care o merită, și presa are Moldova pe care o merită la rândul său. Mass-media, pe lângă informare, mai are rolul și de educare a publicului. Respectiv, dacă ne intoxicăm publicul doar cu informații despre accidente și morți, despre deputați care se bat, despre vedete care ba se căsătoresc, ba divorțează, să nu ne mire de ce ne aflăm într-o societate anormală și depravată. Desigur, știrile precum că totul este bine și frumos nu aduc multe vizualizări. Până la urmă, nici jurnaliștii n-au prea multă dorință să le scrie. Știm, presa trebuie să semnalizeze neregulile. Sunt de părere că strecurând printre toate știrile negative difuzate zilnic și câte o informație pozitivă, ne putem face bine și nouă, jurnaliștilor, dar și oamenilor care consumă informații și să le insuflăm că nu e chiar totul pierdut în Moldova.

Eu vreau să ajung în ziua când presa și societatea noastră să se merite una pe alta, dar în sensul pozitiv, și să se completeze reciproc.

Mariana Galben

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău