VIDEO | Petro Poroșenko, la finalul summitului UE-Ucraina: Ne-am pronunțat în mod clar pentru parcursul european

  • 13 Iulie 2017 17:29
VIDEO | Petro Poroșenko, la finalul summitului UE-Ucraina: Ne-am pronunțat în mod clar pentru parcursul european Sursa: www.president.gov.ua

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko și-a exprimat în cadrul declarației care a marcat încheierea summitului UE-Ucraina care a avut loc în perioada 12-13 iulie la Kiev că statul ucrainean și-a exprimat în mod clar aspirațiile sale europene și că “nu vom renunța și nu este dreptul nimănui să ne ia acest lucru”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Șeful statului și-a aratat recunoștința față de UE, având în vedere că aceasta și-a exprimat sprijinul față de aspirațiile națiunii ucrainene la libertate, democrație și implementarea valorilor comune europene, notează Calea Europeana.

Poroșenko a mai punctat că cel de-al 19-lea summit UE-Ucraina va fi recunoscut de posteritate drept cel al liberalizării vizelor și ratificării Acordului de Asociere.

Petro Poroșenko a mai spus că Acordul de Asociere este un document pentru care milioane de ucraineni au luat parte la Revoluția Demnității. Acesta a devenit un simbol al luptei pentru liberate, independență, dar și pentru valorile comune europene și dreptul Ucrainei de a-și alege singură viitorul.

“Dreptul de a-și alege viitorul aparține doar ucrainenilor și niciun stat din lume nu poate să ne oprească. Cu toate acestea, nicio națiune nu a plătit un preț așa de mare pentru apropierea față de UE“, a mai spus Poroșenko.

Ca replică, președintele Consiliului European, Donald Tusk a punctat că Ucraina și UE au parcurs doar jumătate din drum. “Sunt sigur că – dacă rămâneți hotărâți, curajoși și constanți cum ați fost și în perioada Maidanului, dacă nu renunțați și reușiți să rezistați reformelor – veți reuși să vă îndepliniți visurile și să vă atingeți scopurile”, a evidențiat Tusk.

“Astăzi, am văzut că inamicul extern nu poate să vă înfrângă. Sunteți prea puternici. Este important să rămâneți uniți și să evitați conflictele interne. Doar uniți putem depăși provocările actuale. Nu este nimic mai rău decât colapsarea comunității ca urmare a amenințărilor moderne”, a mai completat oficialul european.

Summitul UE-Ucraina a avut loc în contextul în care, la Bruxelles, în paralel, s-a desfășurat Consiliul NATO-Rusia unde a fost discutat și dosarul ucrainean. Secretarul geneneral Jens Stoltenberg a precizat în cadrul declarației de presă de la finalul evenimentului că reprezentanții părților nu au reușit să ajungă la un numitor comun privind cazul crimeean și situația din estul Ucrainei, atrăgând atenția că armamentul greu nu a fost retras din zona de conflict, aspect de altfel, solicitat în repetate rânduri de către Stoltenberg. “Acordurile de la Minsk reprezintă cea mai bună soluție a conflictului, dar acestea trebuie implementate”, a precizat secretarul general NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău