VIDEO | Clădirile fabuloase ale lui Arata Isozaki, câștigătorul prestigiosului Premiu Pritzker pe 2019

  • 06 Martie 2019 12:32
VIDEO | Clădirile fabuloase ale lui Arata Isozaki, câștigătorul prestigiosului Premiu Pritzker  pe 2019

Arhitectul japonez Arata Isozaki a fost recompensat cu premiul Pritzker pe 2019, cea mai prestigioasă distincție din domeniul arhitecturii la nivel mondial, pentru creațiile sale devenite celebre la nivel global, dar care respectă și tradițiile locale, informează bbc.com, potrivit Mediafax.

Arhitectul în vârstă de 87 de ani a construit peste 100 de clădiri dintre cele mai diverse, de la Palau Saint Jordi, ridicat în Barcelona, Spania, pentru ediția din 1992 a Jocurilor Olimpice, până la Museum of Contemporary Art din Los Angeles, SUA, prima sa comandă internațioală. În Japonia, printre cele mai celebre creații ale sale se numără Muzeul de artă Kitakyushu, inaugurat în 1974, și Primăria din Kamioka, construită în 1978.

Asozaki este considerat unul dintre primii arhitecți japonezi care au „absorbit" stilurile și influențele vestice și și-a petrecut mult timp călătorind și studiind. Interesul pentru diversitatea culturală i-a fost stârnit de influența americană în Japonia de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când țara sa era ocupată de trupele SUA. A fost interesat de tânăr de codurile estetice contrastante ale celor două țări.

Înființat în 1979, la inițiativa fundației Hyatt, susținută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari și o medalie din bronz.

Premiul Pritzker, potrivit reprezentanților fundației, „onorează în fiecare an un arhitect în viață, a cărui operă construită dovedește calități precum viziune, angajament și talent, care a adus o contribuție importantă și constantă la dezvoltarea umanității și la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice".

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău