Un nou concept al reformei în medicina de familie, prezentat la Guvern, fără a fi supus dezbaterilor publice

  • 28 Aprilie 2018 17:53
Un nou concept al reformei în medicina de familie, prezentat la Guvern, fără a fi supus dezbaterilor publice

La mai bine de un an , Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale i-a prezentat premierului Pavel Filip schimbările pe care vrea să facă în medicina de familie. În cadrul unei ședințe, autoritatea a prezentat conceptul reformei asistenței medicale primare.

Anunțul  fost făcut de Serviciul de presă al Executivului, care a remis un comunicat cu informații seci și vagi despre ceea ce ar urma să fie pe viitor medicina de familie în Republica Moldova, menționează Sănătate INFO.

Responsabilii constată dn nou că „sistemul se confruntă cu multiple probleme - eficiență redusă, birocratizare excesivă, lista mică de medicamente compensate, insuficiența de cadre medicale, mai ales la sate”. Pentrua ameliora situația, autoritatea în Sănătate propune „o nouă abordare care va spori esențial rolul și prestigiul medicului de familie, ca persoană cheie la care apelează pacientul pentru a beneficia de asistență medicală”.

Un accent va fi pus pe responsabilitatea și inițiativa medicului de familie – titular al practicii, care va putea, în premieră, decide asupra formei de activitate: prestarea serviciilor în cadrul practicii individuale ori de grup sau activitatea în componența instituțiilor existente.

De asemenea, vor fi prevăzute stimulente financiare și logistice pentru acoperirea insuficienței de medici la sate.

Cadrul normativ pentru implementarea soluțiilor conceptuale propuse urmează a fi elaborat și aprobat până la sfârșitul lunii iunie curent. Până la finele lunii octombrie curent vor finalizate pregătirile pentru contractarea directă a noilor prestatori de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, promite Ministerul Sănătății.

Premierul a declarat, ca și anul trecut, că „reformarea sistemului de sănătate este o prioritate a Guvernului, fiind trasate trei reforme-cheie: a sănătății publice, a asistenței medicale primare și cea spitalicească. Aceste reforme urmează a fi abordate în complex”.

Sănătate INFO amintește că un concept al reformei medicinei de familie urma să fie gata încă anul trecut, în luna februarie. Atunci premierul ceruse fostei minister, Ruxanda Glavan, să elaboreze în mod de urgență documentul. A trecut mai bine de un an și au fost schimbați trei miniștri, însă niciun concept al reformei nu a fost prezentat public. Nici acum proiectul nu a fost supus dezbaterilor și nu este clar de ce a fost discutat în secret la Guvern, fără ca societatea să fie informată despre ceea ce urmează.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău