Un nou caz ”Snowden”

  • 05 August 2015 10:19
Un nou caz ”Snowden”

Un japonez de 36 de ani, care dorește să obțină azil în Rusia, trăiește pe aeroportul Șeremetievo din Moscova de mai bine de două luni, relatează Agerpres.

Tetsuya Abo, jurnalist japonez, locuiește în zona de tranzit a aeroportului cu scopul declarat de a scăpa de persecuțiile al căror țintă afirmă că este.

Jurnalistul susține că este victima convingerilor sale politice. Într-un interviu acordat canalului de televiziune rusesc NTV, el povestește că linia editorială a ziarului său îl obliga să scrie 'lucruri neadevărate despre Rusia'. În consecință, el s-ar fi decis în cele din urmă să cumpere un bilet de avion pentru Moscova.

Tetsuya Abo a plecat spre capitala Rusiei la 1 mai. Trebuind să revină în țara lui natală până în 29 mai, el a decis totuși să rămână în Sala plecărilor din aeroport după ce se înregistrase pentru zborul său.

Au trecut mai bine de două luni de când japonezul se află în zona de tranzit a aeroportului moscovit. Viza lui a expirat și, așa cum indică panoul depus alături pe care este scris 'Mi-e foame', el nu mai are nici resurse financiare. Totuși, Tetsuya Abo nu are intenția să revină în Japonia.

El spune că a fost persecutat și chiar arestat în urma unei acuzații false din cauza convingerilor sale politice, motiv pentru care vrea să ceară cetățenie rusă și să rămână în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului a declarat că acțiunile japonezului nu pot fi considerate încălcări ale legii, ceea ce înseamnă că nu există nicio bază juridică pentru a-l evacua pe Tetsuya Abo din Șeremetievo. 'Cetățeanul japonez trăiește din propriile sale mijloace financiare, aeroportul nu are deci nicio acuzație împotriva lui. Sperăm că instanțele abilitate vor rezolva situația cu privire la sejurul lui', au afirmat reprezentanți ai aeroportului moscovit într-un interviu acordat RIA Novosti.

Nu este pentru prima oară când teritoriul aeroportului servește drept refugiu unor persoane care fug de persecuții politice, scrie Sputniknews. În 2013, Edward Snowden, acuzat de spionaj de SUA ca urmare a dezvăluirilor sale despre interceptările în masă efectuate de serviciile secrete americane, a locuit un timp în zona de tranzit din Șeremetievo înainte de a obține azil în Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău