Ucraina | Scholz amenință Moscova cu posibile ''consecințe'' asupra Nord Stream. Franța vorbește despre ''consecințe strategice''

  • 08 Decembrie 2021 19:19
Ucraina | Scholz amenință Moscova cu posibile ''consecințe'' asupra Nord Stream. Franța vorbește despre ''consecințe strategice''

Noul cancelar german Olaf Scholz a amenințat miercuri cu posibile "consecințe" pentru gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, în cazul invadării teritoriului Ucrainei de trupele ruse, în timp ce Ministerul francez de Externe a transmis Moscovei că un astfel de scenariu ar putea avea "consecințe strategice și de amploare", relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Poziția nostră este clară, ne dorim ca inviolabilitatea granițelor să fie respectată de toți, fiecare înțelege că aceasta ar avea consecințe dacă lucrurile ar sta altfel", a declarat Scholz în primul său interviu acordat după preluarea oficială a funcției, pentru postul de televiziune Welt TV.

El a fost întrebat dacă ar fi gata să utilizeze acest gazoduct, care așteaptă încă o autorizație definitivă din partea autorităților germane pentru a putea intra în serviciu, ca mijloc de presiune asupra Moscovei în cazul unei invazii a Ucrainei de către forțele ruse.

"Trebuie să ne asiguram că ... granițele rămân inviolabile", a adăugat șeful guvernului social-democrat.

După SUA, Franța a avertizat miercuri Rusia cu "consecințe strategice și de amploare" în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.

"Mesaje ferme au fost transmise Rusiei cu privire la consecințe strategice și de amploare în cazul unei noi atingeri asupra integrității teritoriale a Ucrainei", a indicat MAE francez.

"Urmărim cu cea mai mare atenție situația din jurul Ucrainei. Șefii de stat și de guvern și-au exprimat determinarea ca suveranitatea acesteia să fie respectată", a adăugat Parisul.

Țările occidentale și Kievul acuză Moscova de comasarea a zeci de mii de soldați și tancuri la frontierele Ucrainei înaintea unei invazii iminente, ceea ce Moscova neagă.

Președintele Joe Biden pare să se fi resemnat, după alegerea sa, cu gazoductul Nord Stream 2, dar subiectul revine în forță ca o posibilă pârghie pentru Washington și aliații săi pentru a descuraja Moscova de a invada Ucraina.

Casa Albă nu a indicat clar dacă președintele SUA a invocat marți această amenințare energetică în timpul summitului virtual cu omologul său rus Vladimir Putin.

Dar în fața presei, consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, a insistat asupra acestei piste de "prioritate absolută".

De săptămâna trecută, guvernul SUA amenință Rusia, acuzată de concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina, cu sancțiuni economice draconice dacă va decide să atace țara vecină.

Pentru a arăta că este mai hotărât decât în 2014, când a lăsat Moscova să anexeze Crimeea ucraineană, Washingtonul a asigurat că acestea vor fi sancțiuni fără precedent pe care s-a abținut să le folosească în trecut" tocmai "din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Rusiei".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău