SUA | Victorie judiciară pentru Donald Trump într-un dosar emblematic privind avorturile

  • 04 Iunie 2018 18:41
SUA | Victorie judiciară pentru Donald Trump într-un dosar emblematic privind avorturile

Curtea Supremă a SUA a dat luni câștig de cauză administrației lui Donald Trump, anulând o decizie favorabilă unei adolescente care obținuse dreptul de a avorta în condițiile în care era deținută într-un centru pentru reținerea migranților, informează AFP.

Cu toate acestea, Înalta Curte a refuzat să adopte sancțiuni disciplinare, cerute de autoritățile guvernamentale, la adresa avocaților adolescentei fără acte, care a recurs la întrerupere de sarcină în octombrie anul trecut în Texas.

Acest caz s-a impus ca o premieră în marea bătălie judiciară în jurul unui caz de avort în timpul administrației Trump.

Tânăra de 17 ani, care se afla în detenție în Texas după ce a intrat clandestin în SUA, ceruse să avorteze în septembrie. Autoritățile i-au acordat dreptul de a alege între a nu avorta sau a accepta să fie expulzată pentru a obține astfel o întrerupere benevolă a sarcinii.

Uniunea Americană pentru Libertățile Civile (ACLU) a dus o luptă înverșunată pentru a o apăra, acest dosar căpătând o puternică anvergură simbolică date fiind mizele referitoare la drepturile femeilor și imigranților.

O curte de apel federală a decis în ședință plenară, la 24 octombrie, dreptul tinerei migrante de a face avort, iar întreruperea de sarcină s-a produs în dimineața zilei de 25 octombrie.

Într-un recurs de 130 de pagini adresat Curții Supreme, Ministerul Justiției din SUA i-a acuzat apoi pe apărătorii tinerei fete că au grăbit întreruperea de sarcină, fără a le lăsa timp să continue bătălia judiciară.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău