SUA iau în considerare trimiterea a 1000 de militari suplimentari în Siria

  • 16 Martie 2017 12:23
SUA iau în considerare trimiterea a 1000 de militari suplimentari în Siria

Statele Unite analizează posibilitatea de a trimite 1000 de militari în plus în Siria pentru ofensiva de la Raqqa, fief al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), însă Washingtonul a transmis miercuri că este în continuare în favoarea găsirii unei soluții diplomatice la războiul din Siria, care a intrat în al șaptelea an,

Desfășurarea a o mie de militari suplimentari "este una din propunerile aflate în discuție", a precizat un responsabil al Pentagonului, confirmând informații apărute în Washington Post.

Însă propunerea nu a fost supusă încă spre aprobare președintelui Donald Trump sau secretarului Apărării, James Mattis.

O astfel de măsură ar dubla efectivele militare americane desfășurate în Siria, al căror număr este în prezent de 800-900 de militari.

Potrivit oficialului citat, militarii suplimentari vor continua să rămână departe de confruntările directe, urmând să aibă doar un rol de sprijin pentru forțele locale implicate în asalt. De exemplu, ar fi vorba de unitățile de artilerie care operează tunuri de 155 mm sau sistemele de rachete ghidate HIMARS.

De la sfârșitul lui 2015, forțe speciale americane se află în Siria pentru a oferi consiliere și pentru a antrena forțele locale care luptă împotriva grupării SI.

Însă misiunea lor discretă a luat o nouă turnură în ultimele săptămâni. Blindate Stryker au fost desfășurate în regiunea Minbej (nord) pentru a-i descuraja pe rebelii sirieni și pe aliații lor turci care încearcă să cucerească orașul, deja eliberat de sub controlul jihadiștilor de către un aliat al coaliției, alianța arabo-turcă a Forțelor Democratice Siriene.

O baterie de artilerie a US Marine Corps a fost de asemenea desfășurată pentru a participa la ofensiva de a recuceri Raqqa.

Președintele Donald Trump și-a exprimat dorința de a accelera înfrângerea organizației jihadiste.

Pentagonul i-a furnizat un nou plan de luptă, însă Casa Albă nu a anunțat nicio nouă măsură pentru moment.

Pentru Washington, problema siriană depășește cu mult simpla chestiune a mijloacelor militare de pus în aplicare pentru a învinge SI.

Chestiunea viitorului teritoriilor eliberate de sub controlul jihadiștilor rămâne o mare necunoscută, în lipsa unui succes al negocierilor privind pacea în întreaga Sirie.

O a treia serie de negocieri la Astana sub egida Rusiei și Iranului s-a încheiat miercuri fără progrese concrete.

Regimul și opoziția au convenit asupra unui nou ciclu de negocieri de pace sub egida ONU la Geneva la 23 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
4,46 °C
nori împrăștiați
Umiditate:48 %
Vint:10,8 m/s
Fri
1 °C
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C
Tue
5 °C

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5696 0.0154
USD 17.6645 0.0585
RON 4.0961 0.0040
UAH 0.7245 -0.0012
RUB 0.2849 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău