SUA | Alegerile de la mijloc de mandat, la doi ani de la venirea lui Trump la putere

  • 05 Noiembrie 2018 11:21
SUA | Alegerile de la mijloc de mandat, la doi ani de la venirea lui Trump la putere

Președintele american Donald Trump se arată încrezător înaintea alegerilor de la mijloc de mandat care vor avea loc marți și care vor determina majoritatea în Congres pentru următorii doi ani ai mandatului său, în timp ce democrații speră să își ia prima lor revanșă politică, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Mergeți la vot!", a spus duminică seară președintele republican în a patra sa reuniune de campanie din weekend, la Chattanooga, în Tennessee. El va mai avea alte trei luni în trei state din Midwest.

Înmulțindu-și deplasările, ca la sfârșitul campaniei sale victorioase din 2016, Donald Trump a spus de mai multe ori că simte "energia din aer ca niciodată după 2016". În fiecare etapă, el și-a savurat vizibil întâlnirile cu cei care l-au adus la putere și care au venit cu miile să îl asculte, pentru discursuri care au durat uneori și aproape o oră și jumătate, deseori cu avionul prezidențial în plan secund în cadrul unor adunări organizate pe aeroporturi.

"Nu prea mai auzim să se vorbească de marele val albastru", a spus el duminică seară, făcând referire la afluxul democrat despre care vorbeau unele sondaje în urmă cu câteva luni. "Poate se vor descurca bine, cine știe", a adăugat Trump.

Vicepreședintele Mike Pence s-a amuzat imaginându-și că valul albastru se va izbi "de un zid roșu", culoarea republicanilor.

După numeroasele scrutine parțiale și locale care au avut loc din 2016 și până acum, marți va fi primul verdict al tuturor americanilor privind președinția lui Donald Trump.

Cele 435 de mandate ale Camerei Reprezentanților vor fi reînnoite pentru doi ani, iar 35 din cele 100 de mandate din Senat vor fi reînnoite pentru șase ani.

Camera Reprezentanților și Senatul sunt în prezent dominate de o majoritate republicană.

Marți vor fi de asemenea aleși 36 din 50 de guvernatori.

Donald Trump și-a asumat conducerea campaniei republicanilor, erijându-se în garantul sănătății economice a SUA și în apărător împotriva imigrației clandestine și a "caravanelor" cu imigranți din America Centrală care traversează în prezent Mexicul spre frontiera americană.

"Democrații vor să invite caravană după caravană cu imigranți clandestini să se reverse asupra țării noastre. Este o invazie. Nu-mi pasă de ce spun mass-media false, este o invazie asupra țării noastre", a declarat Trump.

Democrații au făcut campanie cu ideea apărării sistemului de sănătate reformat în timpul lui Barack Obama, dar mizează de asemenea și pe o respingere a lui Donald Trump, mulți dintre ei calificându-l deschis drept mincinos și catalizator al violențelor rasiste și antisemite care au îndoliat țara. Ei mizează pe voturile alegătorilor din zonele periurbane și ale republicanilor moderați care își regretă opțiunea din 2016.

Fără un lider de la înfrângerea lui Hillary Clinton, fostul președinte Barack Obama a fost personalitatea cea mai căutată de către candidații democrați angajați în cele mai dificile campanii.

"Republicanii mint în mod flagrant, repetat, obraznic, cu nerușinare. Inventează orice", a spus duminică Obama în Indiana.

"Trebuie să existe consecințe când oamenii nu spun adevărul", a adăugat el.

În mod istoric, partidul aflat la putere iese rar învingător din alegerile de la mijloc de mandat, cu excepția recentă a republicanului George W. Bush în 2002, după atentatele de la 11 Septembrie. Barack Obama și Bill Clinton au asistat la cucerirea majorității de către adversari în Camera Reprezentanților după numai doi ani de mandat

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău