SONDAJ IRI | Partidele care ar accede în Parlament și politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere (GRAFIC)

  • 16 Noiembrie 2018 09:32
SONDAJ IRI | Partidele care ar accede în Parlament și politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere (GRAFIC)

PSRM, PDM, PAS și Platforma DA ar accede în Parlament pe liste de partid, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, potrivit datelor unui sondaj făcut public astăzi de Institutul Republican Internațional. Același sondaj relevă că dacă Republica Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale, atunci 48 la sută dintre respondenți ar alege Uniunea Europeană.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar ajunge pe liste de partid patru formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Socialiștilor, care ar obține  32% din voturi, urmat de Partidul Democrat, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma DA, toate cu câte aproximativ 12%. Sub pragul minim de reprezentare de 6 la sută s-ar afla Partidul Comuniștilor și „Partidul Șor”, ambele creditate cu câte 4% din sufragii.

În topul încrederii în politicienii din Rep. Moldova, conduce președintele prorus Igor Dodon cu 27 la sută, șeful statului fiind urmat de liderii opoziției proeuropene Andrei Năstase cu 14 % și Maia Sandu, cu 13 la sută. În reprezentanții guvernării, premierul Pavel Filip și liderul PD, Vlad Plahotniuc, au încredere 6 la sută dintre respondenți.

SONDAJ IRI | Partidele care ar accede în Parlament și politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere (GRAFIC)

Sondajul Institutului Republican Internațional mai arată că 67 la sută dintre respondenții din Chișinău au declarat că dezaprobă decizia Curții Supreme de Justiție de a invalida alegerile pentru funcția de primar al Capitalei câștigate de Andrei Năstase.

Aproximativ 53 la sută dintre respondenți dezaprobă activitatea guvernului Filip, iar 48 la sută își manifestă dezaprobarea față de activitatea președintelui Igor Dodon.

Totodată, 86 la sută dintre participanții la sondaj sunt de părere că Republica Moldova este condusă în interesele unor grupuri, și nu al majorității cetățenilor.

SONDAJ IRI | Partidele care ar accede în Parlament și politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere (GRAFIC)

La capitolul relații internaționale, 48 la sută dintre cei chestionați cred că dacă Republica Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale aceasta ar trebui să fie Uniunea Europeană. Cei mai mulți dintre cetățenii care au optat pentru Uniunea Europeană au vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, dar și cei până la 49 de ani. Alți 37 la sută dintre cetățeni cred că R. Moldova ar trebui să se alăture Uniunii Eurasiatice.

Printre cele mai grave probleme cu care se confruntă acum Republica Moldova sunt salariile și pensiile mici, potrivit 38 la sută dintre respondenți. Corupția, lipsa locurilor de muncă și emigrarea sunt la fel probleme importante.

Cercetarea a fost realizată în perioada 11 septembrie - 16 octombrie 2018 pe un eșantion de 1.503 de persoane și are o marja de eroare de 2,5 la sută.

Datele sondajului IRI privind intențiile de vot coincide într-un fel cu cele ale altui studiu prezentat la începutul săptămânii de IMAS la comanda unei fundații afiliate Partidului Democrat și care arată că aceleași patru formațiuni ar accede în Parlament pe liste de partid. Totuși, sondajul IMAS acordă PD circa 17% din voturi, iar formațiunile opoziției proeuropene,  Platforma DA și PAS, sunt creditate cu doar 7 și respectiv 6%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău