Bulgaria. Turismul de pe litoral are un început bun, dar hotelierii se confruntă cu probleme de personal/ Angajatorii oferă salarii mai mari și caută să aducă lucrători străini

  • 20 Mai 21:00
Bulgaria. Turismul de pe litoral are un început bun, dar hotelierii se confruntă cu probleme de personal/ Angajatorii oferă salarii mai mari și caută să aducă lucrători străini

Hotelierii de pe litoralul din Bulgaria măresc salariile angajaților cu cel puțin 20% pentru a face față lipsei de personal, a explicat ministrul Turismului, Evtim Miloșev, pentru radioul public bulgara, scrie Novinite.

„De la începutul anului, pentru primele trei luni, datele Comisiei Europene de Turism arată că Bulgaria se află pe locul al doilea în ceea ce privește redresarea față de 2019, ceea ce este un indicator foarte pozitiv”, a spus Miloshev, potrivit G4Media.

Potrivit Comisiei Europene de Turism, Bulgaria este lider la creșterea numărului de turiști în Europa pentru primele trei luni din 2024, cu o creștere de 39% față de aceeași perioadă din 2019, a anunțat ministerul.

Ministrul a evidențiat optimismul adus de începutul lunii mai, când au fost mai multe zile libere de sărbători,, ceea ce a dus la aproape 80.000 de înregistrări turistice. Această perioadă a fost văzută ca un început puternic de sezon, a notat Miloșev.

El a subliniat, de asemenea, că planurile de turism organizat sunt făcute cu mult timp înainte, iar ajustarea programelor din cauza vremii nu este fezabilă. Afluxul mare de turiști străini este organizat în primăvară, cu înregistrări semnificative începând cu anul precedent.

Miloșev a menționat că se caută o soluție pentru a prelungi TVA de 9% pentru operatorii de turism, care urmează să expire în iulie, cel puțin până la sfârșitul sezonului actual.

„Ministerul nostru, și eu personal, vom insista să discutăm această chestiune, în special cu Ministerul de Finanțe, pentru a vedea dacă relația juridică în curs de desfășurare poate fi interpretată ca un eveniment fiscal în cadrul TVA de 9%. Dacă da, ar fi foarte benefic pentru angajatori și pentru sector”, a declarat ministrul interimar al turismului.

Din cauza lipsei de personal, angajatorii sunt nevoiți să ofere salarii cu cel puțin 20% mai mari decât vara trecută, a precizat Miloșev.

 
El a îndemnat Ministerul Afacerilor Externe să detașeze personal suplimentar în birourile consulare din țările din Asia Centrală, precum Nepal, India, Bangladesh și Kârgâzstan, unde se află mulți solicitanți de locuri de muncă pentru turismul bulgăresc. În prezent, cererile de programare pentru vize sunt rezervate cu mai multe luni în avans, iar angajatorii așteaptă acești lucrători.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:1,03 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău