Anunțurile false abundă în mediul online. Mihai Avasiloaie: „Escrocheria cu 53 de lei este populară și nu vizează doar instituțiile statului, dar și branduri comerciale”

  • 20 Mai 18:40
Anunțurile false abundă în mediul online. Mihai Avasiloaie: „Escrocheria cu 53 de lei este populară și nu vizează doar instituțiile statului, dar și branduri comerciale”

În mediul online circulă diverse scheme și escrocherii, inclusiv prin utilizare însemnelor unor instituții de stat. Oamenii cad pradă unor astfel de anunțuri false, lăsându-și datele personale, inclusiv datele cardurilor bancare. Experții de la portalul stopfals.md îndeamnă populația să fie atentă și subliniază că autoritățile ar trebui să aibă o abordare mai activă pentru a preveni asemenea situații, transmite Radio Chișinău.

„Poșta își eliberează stocurile și vinde colete pierdute cu 53 lei!”. Este o schemă de escrocherie care continuă să circule pe rețele de socializare, iar utilizatorilor care accesează aceste anunțuri li se cer date personale și bancare. Întreprinderea de stat Poșta Moldovei atenționează că nu desfășoară asemenea campanii și solicită cetățenilor să fie prudenți.

Pachetele care nu au fost ridicate de către destinatari sunt returnate către expeditor, a subliniat pentru Radio Chișinău purtătoarea de cuvânt a întreprinderii, Tatiana Gangan.

„- La fel, Î.S. ”Poșta Moldovei” nu solicită datele personale, datele cardurilor bancare sau datele portofelelor online. În cazul în care nu sunteți sigur asupra legalității informației, pentru verificare contactați Serviciul suport clienți al întreprinderii la numerele de telefon 1310 sau 022 27-00-44, informaț[email protected]. - Cât de des vă sună oamenii și alarmează despre asemenea cazuri? - Ne scriu prin intermediul rețelelor, ne întreabă dacă este adevărată sau nu informația. În luna mai, din 2804 apeluri, 42 au fost referitoare la escrocherie”, a spus Tatiana Gangan.

Pe lângă anunțul fals cu privire la coletele vândute de Poștă, pe rețele este promovată, inclusiv sponsorizat, informația falsă precum că Aeroportul din Chișinău vinde bagajele pierdute cu 53 de lei.

Redactor-șef al portalului Stopfals.md, Mihai Avasiloaie, subliniază că cetățenii trebuie să pună la îndoială veridicitatea unor astfel de anunțuri și să nu ofere datele personale și cele bancare. Aceste anunțuri și pagini falsuri pot fi ușor detectate după felul în care arată, scrise cu greșeli. 

„De exemplu, în cazul majorității anunțurilor cu bunuri la 53 de lei vedem mai multe inexactități și greșeli, iar paginile au fost nou create. Autoritățile ar trebui să aibă o abordare pro activă și să se autosesizeze pentru a preveni înșelarea cetățenilor. Din informațiilor obținute de StopFals de la Poliție, în 2023 au fost raportate mai multe cazuri de escrocherii de acest fel decât în 2022, iar suma pagubelor ajunge la câteva zeci de milioane de lei”, a declarat Mihai Avasiloaie.

E importantă și responsabilitatea platformelor sociale care ar trebui să dezvolte instrumente eficiente pentru a opri din start escrocheriile, mai spune redactorul-șef al portalului Stopfals.md.

„Din păcate, nu vedem o abordare eficientă în acest sens din partea celor mai populare rețele de socializare, care, de multe ori, în loc să elimine astfel conținut, acceptă promovarea lor cu plată. De fapt, escrocheria cu 53 de lei este populară și nu vizează doar instituțiile statului, dar și branduri comerciale de electrocasnice, încălțăminte și produse cosmetice””, a afirmat Mihai Avasiloaie.

Sute de profiluri false pe rețelele de socializare care promovau fake-uri au fost depistate de autorități, anunța recent purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Sursa foto: Ziarul Național

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău