Scriitoarea portugheză Agustina Bessa-Luis a murit la vârsta de 96 de ani

  • 03 Iunie 2019 20:10
Scriitoarea portugheză Agustina Bessa-Luis a murit la vârsta de 96 de ani

Romanciera portugheză Agustina Bessa-Luis, una dintre cele mai populare scriitoare din generația sa, care însă se retrăsese din viața publică de peste 20 de ani, a murit luni la Porto (nord) la vârsta de 96 de ani, au anunțat apropiații săi pentru agenția de presă Lusa, relatează AFP,citat de Agerpres.

Funeraliile vor avea loc marți la Porto, a precizat sursa citată.

'Există personalități pentru care nu există cuvinte care să descrie ceea ce au fost ele și ceea ce înseamnă pentru noi toți. Agustina Bessa-Luis este una dintre ele', a afirmat într-un comunicat președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa.

'În calitate de creatoare și cetățean', laureata premiului Camoes din 2004, cea mai importantă distincție acordată literaturii de limbă portugheză, aparține 'Portugaliei eterne', cărei ea i-a redat transformările 'cu rigurozitatea insurmontabilă a scrisului ei', a mai spus șeful statului.

Născută în 1922 în comuna Amarante (nord), Agustina Bessa-Luis s-a stabilit la Porto în 1950. Ea a publicat circa patruzeci de romane, dintre care cel mai cunoscut, 'La Sybille', datează din 1954.

Opera sa include, de asemenea, mai multe biografii, piese de teatru, colecții de memorii și cronici.

Multe dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran de regizorul portughez Manoel de Oliveira.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău