Republica Moldova și Ucraina s-au desprins de la rețeaua electrică a Rusiei și vor să se conecteze la sistemul UE (Politico)

  • 02 Martie 2022 08:07
Republica Moldova și Ucraina s-au desprins de la rețeaua electrică a Rusiei și vor să se conecteze la sistemul UE (Politico)

În ziua în care Rusia a declanșat invazia, Republica Moldova și Ucraina au participat la un test de independență energetică prin care s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus. Acum, cele două state speră ca testul, care ar fi trebuit să dureze doar trei zile, să devină permanent și ca UE să le permită să se alăture rețelei sincronizate a Europei continentale, scrie Politico.

Testul fusese programat cu mult timp în urmă și, din nefericire, a coincis cu data în care Moscova s-a decis să își trimită trupele în Ucraina și să înceapă să distrugă infrastructura țării.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, a prelungit testul până pe 6 martie. Acesta încearcă să obțină de la UE permisiunea de a se sincroniza imediat cu Rețeaua europeană a operatorilor sistemului de distribuție a electricității (ENTSO-E). În același timp, zilele în care Ucraina mai poate ține luminile aprinse cu sursele de energie pe care le deține sunt numărate.

„În ciuda agresiunii militare din partea Rusiei, a atacurilor cu rachete, a atacurilor asupra infrastructurii critice, sistemul de energie al Ucrainei, care funcționează autonom, și-a dovedit fiabilitatea și securitatea furnizării de energie electrică a consumatorilor”, a declarat Galușcenko luni.

„Am dovedit seriozitatea intențiilor noastre de a ne integra în sistemul european, chiar și în această perioadă dificilă de război”, a adăugat ministrul ucrainean. „Fac un apel către partenerii noștri europeni să sincronizeze sistemul energetic al Ucrainei cu ENTSO-E cât mai curând posibil.”

„Avem nevoie de sprijinul și solidaritatea voastră cu poporul ucrainean mai mult ca niciodată!”

Conectarea Ucrainei la sistemul de electricitate al UE trebuie realizată de urgență, potrivit comisarului UE pentru Energie

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, s-a întâlnit luni cu ENTSO-E pentru a discuta despre conectarea la sistem a Ucrainei cât mai repede – un proces care se numește „sincronizare”.

„Ucraina cere sincronizarea de urgență cu rețeaua europeană cât mai curând posibil. Este o provocare tehnică, dar Europa poate să facă acest lucru pentru partenerii noștri”, a declarat Simson luni seară, după o întâlnire de urgență a miniștrilor energiei din blocul european.

Simson a adăugat că procesul va dura câteva săptămâni și ar urma să lege și Moldova de rețeaua Uniunii Europene.

Sincronizarea a fost programată inițial pentru începutul anului 2023. În așteptarea rezultatului testului din iarna aceasta, urmat de un al doilea test programat pentru luna august, ambele necesită ca Ucraina și Moldova să arate că își pot opera în mod stabil sistemele la 50 de hertzi - standardul Europei continentale - fără nevoia de a obține energie de urgență de la un vecin.

Simson a spus că Moldova este și ea „o țară care vrea să fie capabilă să își aleagă propriul viitor energetic”.

Comunitatea Energiei: O posibilă întrerupere a alimentării cu energie a Ucrainei va afecta și Moldova

Într-o declarație separată, Comunitatea Energiei a subliniat importanța accelerării procesului de sincronizare a grilelor de electricitate din Ucraina și Moldova cu Uniunea Europeană, potrivit EU Neighbours east.

„Asigurarea alimentării neîntrerupte cu energie electrică în Ucraina și Moldova este esențială și pentru siguranța cetățenilor din UE și din celelalte părți contractante ale Comunității Energiei”, se scrie în declarația Comunității. „Trebuie asigurată funcționarea continuă a sistemului pentru a menține siguranța centralelor nucleare din Ucraina.”

„Mai mult, o întrerupere a sistemului ucrainean ar duce la o întrerupere și în Moldova”, potrivit declarației Comunității Energiei. „Împotriva acestor amenințări grave, sincronizarea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova pare a fi cea mai bună modalitate de a preveni o posibilă întrerupere a sistemelor de electricitate din cauza conflictului armat prelungit.”

Un purtător de cuvânt al ENTSO-E a declarat vineri că operatorul de distribuție a electricității din Ucraina, Ukrenergo, a trecut cu succes examenul din această iarnă.

„Ukrenergo a raportat finalizarea cu succes a testelor de izolare din 24 februarie”, a spus purtătorul de cuvânt prin e-mail. „Între timp, monitărizăm îndeaproape situația în vederea evenimentelor actuale care evoluează constant”.

„Situația” la care face referire purtător de cuvânt al ENTSO-E este invazia rusească.

Sute de mii de ucraineni deconectați de la electricitate și gaz din cauza luptelor

Ministerul Energiei din Ucraina organizează apeluri informative la nivel industrial la fiecare două ore pentru a fi la curent cu starea sistemului său de energie. Tranzacționarea internă a energiei electrice a fost momentan suspendată în favoarea unui preț fix.

Până la ora 14:00, luni, sistemul de energie electrică a Ucrainei era stabil, cu toate că 332.000 de clienți din toată țara au fost rupți parțial sau complet de la electricitate, iar aproape 12.000 de consumatori au fost tăiați de la aprovizionarea cu gaz din cauza infrastructurii avariate în timpul luptelor, potrivit ministerului.

Ucraina are în stoc 734.000 de tone de cărbune, suficient pentru a rezista între 15 și 20 de zile. Guvernul a ordonat însă tuturor centralelor termice să treacă la arderea gazelor naturale în situația în care transportul feroviar din minele de cărbune din estul Ucrainei este blocat.

Până la 40% din sursele regenerabile sunt inoperabile din cauza ruperii cablurilor de alimentare cu electricitate. Operatorul centralelor nucleare din Ucraina, Energoatom, a declarat luni că centralele sale funcționează în condiții normale.

Desprinderea din grila Moscovei, „ultima bornă a despărțirii de trecutul sovietic”

De-a lungul graniței de vest a Ucrainei, centrala electrică Dobrotvorskaia este conectată direct la rețeaua electrică a Poloniei prin cabluri de electricitate. Împreună cu cea mai mare centrală termică din Ucraina, Burștin, cele două formează o așa numită insulă a energiei căreia i s-a permis în trecut să se conecteze la rețeaua occidentală pentru o formă limitată a comerțului cu energie electrică.

Desprinderea de grila IPS/UPS dominată de Moscova a devenit un proiect politic. „Înseamnă mult pentru că, în primul rând, va fi un fel de ultimă bornă în ceea ce privește despărțirea de trecutul nostru sovietic”, a spus directorul executiv al Naftogaz, Yuri Vitrenko pentru Politico în ajunul invaziei.

Pe vremea când era ministrul energiei în Ucraina, Vitrenko a declarat sincronizarea ca fiind o prioritate strategică pentru țara sa.

Ucraina, cu o populație de 41 de milioane de locuitori, este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa, informează Reuters. Aproximativ 55% din producția de energie a țării este asigurată de cele 4 centrale nucleare de care dispune.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
29,24
Nori împrăștiați
Umiditate:54 %
Vint:5,66 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău