Igor Munteanu | Reluarea ședințelor Parlamentului va da un impuls negocierilor dintre PSRM și ACUM

  • 22 Aprilie 2019 18:46
Igor Munteanu | Reluarea ședințelor Parlamentului va da un impuls negocierilor dintre PSRM și ACUM

Acordul Partidului Socialiștilor de a relua ședința Parlamentului va fi un semnal care va spori încrederea și, eventual, va relansa mecanismul negocierilor cu blocul ACUM, consideră deputatul fracțiunii Platforma DA, Igor Munteanu.

Potrivit agenției INFOTAG, luni, la o dezbatere publică cu participarea deputatului PSRM, Gaik Vartanean, el a menționat că "sarcina principală a blocului este de a obține dezoligarhizarea statului și de a scăpa instituțiile statului de controlul politic (al PDM - "I.").

"Anume în baza acestei teze trebuie să aibă loc dialogul. Partidul Socialiștilor și alți deputați aleși ar putea extinde pachetul de măsuri de eliberare a Moldovei. De exemplu, blocul ACUM a propus o serie de măsuri pentru a asigura independența sistemului judiciar, iar în acest domeniu noi am putea elabora o agendă comună cu alți deputați. Consider că scopul actualului Parlament ar trebui să fie scoaterea de sub control a tuturor instituțiilor statului: a Procuraturii Generale, a CEC și așa mai departe", a spus politicianul.

El a menționat că agenda ACUM de măsuri antioligarhice "nu contravine cu politica socială pe care socialiștii insistă: sunt susținute toate acțiunile care vor duce la îmbunătățirea calității vieții, la majorarea salariilor". 

"Însă între facțiuni există un element semnificativ de neîncredere, bazat pe experiența anterioară. Prin urmare, părțile trebuie să vină în întâmpinare pentru a corecta situația. Un astfel de pas pentru PSRM ar putea fi, în primul rând, reluarea ședinței Parlamentului, iar acest lucru va demonstra că partidul nu analizează posibilitatea alegerilor anticipate, dar dorește să lucreze pentru deoligarhizarea țării. De asemenea, aș vrea ca PSRM să recunoască capturarea statului, ceea ce se poate face printr-o declarație parlamentară. Aprobarea documentului va permite începerea procesului și luarea măsurilor necesare pentru eliberarea republicii", a spus Munteanu.

El a menționat că, "în pofida numeroaselor diferențe de opinii, blocul ACUM și PSRM au și viziuni comune în pozițiile lor".

"De aceea, blocul ACUM a lansat propunerea de a înființa un grup de lucru pentru a stabili viziunile comune între facțiuni, care va permite stabilirea fundamentului pentru viitoarele decizii serioase în domeniul legislativ. Dar PSRM nu a dat încă un răspuns clar, care ar arăta că are voința politică de a merge înainte", a spus politicianul de opoziție.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău