Reformarea sistemului de învățământ, o prioritate pentru Ministerul Educației

  • 13 Ianuarie 2014 16:35
Reformarea sistemului de învățământ, o prioritate pentru Ministerul Educației

Adoptarea Codului Educației este unul dintre proiectele prioritare ale ministerului de resort pentru anul curent.

Documentul prevede reformarea sistemului de învățământ, prin atragerea cadrelor didactice competente, asigurarea calității educației și consolidarea autonomiei instituțiilor de învățământ. Proiectul aprobat de Guvern în decursul acestei luni și votat de Parlament, în februarie, potrivit ministrului Educației, Maia Sandu.

Calitatea joasă a învățământului din Republica Moldova este probată de reușita școlară scăzută în învățământul general, exprimată prin rezultatele la testările internaționale și naționale, se arată într-o nota la proiectul Codului Educație. Una dintre lacunele, recunoscute și de Ministerul Educației este curriculumul încărcat și solicitant care nu contribuie suficient la dezvoltarea personală, socială și profesională a elevilor. Ministrul Educației, Maia Sandu, a subliniat în cadrul unui club de presă, că programul școlar urmează să fie revizuit.

Codul Educației prevede, de asemenea, mai multă transparență în gestionarea banilor alocați școlilor, dar și reglementări mai clare în ceea ce privește donațiile din partea părinților, a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, una dintre măsurile anticorupție ar fi interdicția pentru profesori de a organiza lecții adăugătoare, așa numitele meditații, propriilor elevi. Directorii școlilor ar urma să fie aleși în bază de concurs, pentru cel mult două mandate a câte 5 ani, fapt cu care nu sunt de acord unii manageri. 

Profesorii, la rândul lor, ar urma să fie evaluați anual, cu accent pe opinia părinților și a elevilor

Documentul mai propune creșterea duratei învățământului obligatoriu până la vârsta de 18 ani, începând din 2018, dar și crearea a două instituții noi: Inspectoratul Școlar Național și Agenția Națioanlă de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău