Privați de medicamente compensate

  • 23 Aprilie 2015 12:48
Privați de medicamente compensate

Un număr mare de bolnavi nu beneficiază de medicamente compensate, deși lista beneficiarilor este extinsă în fiecare an, arată un studiu al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, făcut public astăzi.

Cercetarea arată că mai puțin de o treime dintre respondenți (31%) au beneficiat de medicamente compensate. Cel mai des sunt privați de acest drept pacienții cu maladii renale și urologice, osteo-articulare și cei cu afecțiuni respiratorii, transmite IPN.

Studiul constată că femeile gravide, deși formal sunt incluse pe lista beneficiarilor de preparate compensate, în realitate nu le primesc, iar mamele cu copii de până la 5 ani sunt printre cele mai puțin informate despre faptul că pot beneficia de medicamente compensate pentru copiii lor. 44% din bolnavii din mediul rural au declarat că trebuie să meargă în alte localități după medicamente compensate.

Totodată, unii medici au declarat că sunt limitați și chiar certați de șefii lor dacă prescriu prea multe medicamente compensate, mai ales medicamente scumpe.

Ministrul adjunct al Sănătății, Svetlana Cotelea, a declarat că lista de medicamente compensate conține 88 de denumiri și autoritățile își propun să o extindă și să aloce mai multe mijloace financiare în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău