Președintele Emmanuel Macron vrea să propună ”reorganizarea islamului” în Franța

  • 11 Februarie 2018 15:33
Președintele Emmanuel Macron vrea să propună ”reorganizarea islamului” în Franța

Președintele francez Emmanuel Macron dorește să ”reorganizeze islamul în Franța” pentru o integrare mai bună a religiei, a lupta împotriva fundamentalismului și pentru a menține „coeziunea națională”, notează Politico Europe.

Președintele Republicii vrea „să pună bazele întregii organizări a Islamului din Franța” în „prima jumătate a anului 2018”, dând asigurări, într-un interviu cu Jurnalul du dimanche (JDD) că va continua consultările pe această temă cu reprezentanții tuturor religiilor, conform Le Monde.

„Nu voi dezvălui o propunere înainte ca lucrările să fie finalizate”, a precizat liderul de la Elysee.

„Obiectivul meu este acela de a redescoperi ceea ce se află la baza laicității, posibilitatea de a putea crede dar și de a nu crede, pentru a păstra coeziunea națională și posibilitatea de a avea conștiința liberă”, a susținut Macron.

Islamul este a doua religie practicată în Franța (după cea catolică), în această țară existând circa 2.500 de moschei și alte 300 de lăcașuri de cult aflate în construcție, potrivit datelor din 2015. Aproximativ 8% din totalul populației franceze este reprezentat de musulmani.

Președintele Emmanuel Macron vrea să propună ”reorganizarea islamului” în Franța

Potrivit unui sondaj realizat în 2017, doar 40 la sută dintre francezi consideră că modul în care religia musulmană este practicată în Franța ar fi compatibilă cu valorile societății franceze. Atentatele comise în Franța au contribuit mult la apariția acestor temeri. În 2013 doar 26 la sută dintre francezi considerau islamul incompatibil cu valorile Republicii franceze, conform Le Monde.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău