ONU: O declarație a Consiliului de Securitate despre situația din Tigray a fost blocată de Rusia și China

  • 06 Martie 2021 09:30
ONU: O declarație a Consiliului de Securitate despre situația din Tigray a fost blocată de Rusia și China

China și Rusia au blocat vineri adoptarea unei declarații a Consiliului de Securitate al ONU care solicita încetarea violenței în Tigray, Etiopia, ceea ce a dus la abandonarea proiectului după două zile de negocieri, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Nu există consens" și "nu este prevăzut să continuăm", a declarat un diplomat sub protecția anonimatului. Informația că nu va exista o declarație a fost confirmată și de un alt diplomat.

Potrivit unui al treilea diplomat, China a blocat proiectul cerând eliminarea din textul aflat în negociere, revizuit în repetate rânduri începând de joi dimineață, o referire la Consiliul de Securitate care solicită "încetarea violenței în Tigray".

Solicitarea Chinei a fost inacceptabilă pentru țările occidentale, inclusiv Irlanda, membru nepermanent al Consiliului de Securitate care a redactat proiectul de declarație.

Rusia s-a alăturat opoziției formulate de China.

Și India a blocat declarația, însă pentru un detaliu minor care a necesitat o modificare minoră, potrivit diplomaților.

Conflictul armat din Tigray declanșat la începutul lunii noiembrie este considerat de China și Rusia o "chestiune internă". Potrivit unui diplomat, aceste țări ar fi acceptat o declarație cu condiția ca ea să facă referire doar la situația umanitară din această regiune disidentă din nordul Etiopiei.

Joi dimineață, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o videoconferință cu ușile închise pe acest subiect fără a reuși să convină o declarație comună. Cu toate acestea, s-a decis continuarea negocierilor.

Pentru prima dată de la începutul conflictului, țările membre africane din Consiliu - Kenya, Niger, Tunisia -, care până acum erau favorabile unei rezolvări a crizei cu medierea Uniunii Africane, și-au dat acordul pentru adoptarea unei declarații de către Consiliul de Securitate.

Tot joi, la Geneva, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a acuzat armata eritreană de comiterea de atrocități în Tigray și a solicitat o investigație obiectivă și independentă, după ce a "coroborat încălcări grave" care ar putea constitui "crime de război și crime împotriva umanității". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău