Omagiu profesorului și omului politic Alexandru Moșanu (Revista presei)
-
08 Decembrie 2017 09:48
Revista presei din 8 decembrie 2017
Toate ziarele îi aduc un omagiu profesorului și omului politic Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului R. Moldova, care a decedat ieri la vârsta de 85 de ani. Ziarul NAȚIONAL scrie că Alexandru Moșanu suferea de o boală incurabilă și s-a stins din viață în apartamentul său. Anul trecut, el a suportat o intervenție chirurgicală grea, care l-a slăbit. Ziarul mai notează că lui Alexandru Moșanu i se datorează, printre altele, introducerea cursului de „Istoria Românilor” în școlile din R. Moldova.
Adevărul amintește că Alexandru Moșanu a fost printre fondatorii Frontului Popular și cel care a influențat Legislativul de la Chișinău să condamne Pactul Ribbentrop-Molotov.
A. Moșanu „era Parlamentul speranțelor noastre”, conchide Vitalie Vovc într-un editorial pe portalul Deschide.md. Autorul face un bilanț al „săptămânii în care am rămas fără rege, o săptămână de o imensă tristețe, scrie editorialistul, amintind și de două personalități franceze - Jean d’Ormesson și Johnny Hallyday, care au plecat dintre noi.
Silvia Radu a preluat proiectul lui Dorin Chirtoacă și a semnat, la Londra, un acord de cinci milioane de euro, titrează Ziarul Național. Proiectul privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău, demarat de primarul suspendat al capitalei Dorin Chirtoacă, este continuat de primarul interimar. Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro. În cadrul acestui proiect, BERD și Banca Europeană de Investiții vor oferi un împrumut de câte 10 milioane de euro capitalei R. Moldova.
„Cele patru protocoale semnate de Chișinău și Tiraspol sunt în DETRIMENTUL intereselor R. Moldova”, susține într-un interviu în Ziarul Național fostul șef al Delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. Tiraspolul pregătește acum un mecanism de implementare a celor patru protocoale semnate recent între Chișinău și Tiraspol care prevăd soluționarea problemelor legate de accesul fermierilor la terenurile de după traseul Tiraspol-Camenca, ale școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, restabilirea telefoniei fixe și mobile între cele două maluri ale Nistrului și apostilarea diplomelor de studii emise de Transnistria, iar Ion Leahu îndeamnă autoritățile de la Chișinău să fie vigilente. În opinia fostului reprezentant al Chișinăului în CUC, documentele semnate cu Tiraspolul sunt în defavoarea R. Moldova, iar autoritățile noastre trebuie să insiste pe acordul tuturor părților la luarea unor decizii pe viitor în ce privește conflictul transnistrean. „Încă două-trei decizii de această natură și Tiraspolul nu o să mai aibă nevoie nici de formatul „5+2”, nici de negocieri”, crede Ion Leahu.
Vladimir Plahotniuc declară la Washington că Republica Moldova este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse. George Damian scrie pe portalul MoldNova că acesta nu e o surpriză, deoarece „trupele Rusiei au atacat Republica Moldova și au ocupat o parte a teritoriului ei încă din anul 1992. Doar că acest război a primit în timp o altă denumire înșelătoare, potrivit autorului, de ”conflict înghețat”. Publicistul subliniază că nu există ”război hibrid” sau ”conflict înghețat” – există zone atacate și ocupate de militarii ruși”.