Miza ascunsă a ajutorului american: De ce vrea Trump rezervele de pământuri rare din Ucraina

  • 05 Februarie 14:27
Miza ascunsă a ajutorului american: De ce vrea Trump rezervele de pământuri rare din Ucraina Sursa foto: Digi24

Ucraina ar putea deveni un jucător-cheie în competiția globală pentru metale rare, esențiale pentru industrie și tehnologie, potrivit The Guardian. Întrucât SUA depinde în mare parte de China pentru aceste resurse strategice, Donald Trump propune un acord prin care Ucraina să devină o sursă alternativă de aprovizionare, în schimbul sprijinului american.

Metalele rare, pe care fostul președinte american Donald Trump speră să le obțină din Ucraina în schimbul ajutorului SUA, sunt metale strategice esențiale pentru industrii care dezvoltă computere, baterii și tehnologii energetice de vârf, transmite Digi24

Cu nume precum disprosiu, neodim și ceriu, metalele rare sunt un grup de 17 elemente chimice care, deși se numesc „rare”, sunt de fapt abundente în scoarța terestră.

Într-o evaluare din 2024, United States Geological Survey a estimat că există 110 milioane de tone de zăcăminte la nivel mondial, inclusiv 44 de milioane în China, cel mai mare producător global.

Alte rezerve importante se află în Brazilia (22 milioane de tone), Vietnam (21 milioane de tone), Rusia (10 milioane de tone) și India (7 milioane de tone).

Impactul ecologic al extracției metalelor rare

Extragerea acestor metale implică utilizarea unor cantități mari de substanțe chimice toxice, ceea ce generează deșeuri periculoase și a dus la numeroase dezastre ecologice. De aceea, multe țări sunt reticente în a suporta costurile ridicate ale producției.

De asemenea, aceste metale se găsesc în concentrații foarte mici în minereuri, ceea ce înseamnă că trebuie prelucrate cantități uriașe de rocă pentru a obține produsul rafinat, de obicei sub formă de pulbere.

De ce vrea Trump metale rare din Ucraina

Fiecare dintre cele 17 metale rare are utilizări industriale și se regăsește într-o gamă variată de dispozitive, de la becuri la rachete ghidate.

De exemplu, europiul este esențial pentru ecranele televizoarelor, ceriul este folosit la lustruirea sticlei și rafinarea petrolului, iar lantanul face ca convertizoarele catalitice ale mașinilor să funcționeze eficient.

Neodimul și disprosiul permit fabricarea unor magneți super-puternici aproape permanente, folosiți în turbinele eoliene montate în largul oceanelor.

Trump a declarat recent că își dorește un acord prin care Ucraina să garanteze aprovizionarea cu metale rare în schimbul ajutorului militar american, o idee propusă anterior și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:6,17 m/s
Thu
-0
Fri
0
Sat
0
Sun
0
Mon
0
Arhivă Radio Chișinău