Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Asistența de sute de milioane de euro din partea UE ar putea submina planul Moscovei de a prelua puterea în Republica Moldova” (Audio)
-
05 Februarie 15:19
![](https://media.radiochisinau.md/image/202312/640x360/229139-190417.jpg)
Ajutoarele pe care Uniunea Europeană le oferă Rep. Moldova în sprijinul populației afectate de criza energetică, după ce Moscova a sistat livrările de gaze în stânga Nistrului, ar trebui să ducă la o înțelegere mai profundă din partea cetățenilor a intențiilor și acțiunilor Federației Ruse, spune analistul Ion Tărbârță. Modelul impus de Federația Rusă în regiunea separatistă a început să sufere fracțiuni, iar asistența de sute milioane de euro ar putea submina planul Moscovei de a prelua puterea în Rep. Moldova, a declarat analistul la Radio Chișinău.
Ajutorul de 310 milioane de euro pentru ambele maluri ale Nistrului demonstrează cine este de fapt de partea cetățenilor din Rep. Moldova și cine sunt cei care îi sacrifică pe aceștia, spune analistul Ion Tăbârță.
„Noi în Est nu avem model de dezvoltare. Noi avem un stat autoritar care nu ține cont de cetățenii săi. Vedem cum Federația Rusă pur și simplu, sacrifică, din rațiuni geopolitice pe care le are în Rep. Moldova, cei 250-300 de mii, populația regiunii transnistrene. Totodată, trâmbițând că ea are grijă de ei. Acest ajutor demonstrează încă o dată de fapt cine este partenerul nostru de dezvoltare și care ar trebui să fie direcția noastră dacă vrem să trăim bine. Cei care mai au poate anumite dubii, ar trebui să se gândească mai bine cine de fapt ne ajută, și cine ne lovește”, a declarat Ion Tăbârță.
Banii alocați de Uniunea Europeană, care a propus Tiraspolului o ofertă de ajutor condiționat de 60 de milioane de euro, scoate din ecuație Federația Rusă subliniază analistul Ion Tărbârță. Expertul spune că deși așa-numitele autorități de la Tiraspol nu s-au poziționat, deocamdată, în privința asistenței europene anunțate la Chișinău de către Comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, modelul de funcționare impus de Moscova în regiunea separatistă a început să se zdruncine.
Pe de altă parte, guvernarea de la Chișinău va trebui să găsească o modalitate prin care aceste subvenții din partea UE să nu producă inflație și să conducă la creșterea prețurilor pentru a evita scenariul pregătit la alegerile parlamentare din acest an de către Moscova.
„Apar primele fisuri în acest regim separatist controlat de Federația Rusă. Totodată, guvernarea ar trebui să găsească o modalitate pentru a nu admite, prin această subvenționare, creșterea tarifelor. Atunci șocul pentru cetățeni va fi mult mai puțin resimțit. Și desigur va eșua acel plan al Federației Ruse de a provoca o nemulțumire a populației bazată pe aceste creșterea a tarifelor, prețurilor față de un guvern pro european în Rep. Moldova, ca populația să îl taxeze la alegeri, așa cum speră Moscova”, a menționat analistul Ion Tăbârță.
Amintim că Uniunea Europeană a anunțat marți un nou pachet financiar de ajutor pentru consolidarea independenței energetice a Rep. Moldova în valoare totală de 310 milioane de euro, dintre care 60 de milioane pentru regiunea transnistreană, sub rezerva unor condiții.
Cea mai mare parte a banilor vor fi folosiți pentru compensații la energia electrică pentru toată populația până la sfârșitul anului. Tot din acest ajutor, vor fi oferite compensații pentru afaceri în sectorul agroalimentar, pentru școli, grădinițe, spitale și alte instituții de importanță socială afectate de creșterea prețurilor la energia electrică.
Suplimentar, 60 de milioane de euro vor fi alocate pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii transnistrene până în aprilie, dar asistența va fi condiționată de respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului.