Olanda - Activiștii au sustras o sculptură dintr-un muzeu pentru a protesta față de furtul colonial de obiecte de artă

  • 11 Septembrie 2020 15:42
Olanda - Activiștii au sustras o sculptură dintr-un muzeu pentru a protesta față de furtul colonial de obiecte de artă

Cinci activiști au fost arestați în apropiere de orașul olandez Nijmegen după ce au sustras o sculptură dintr-un muzeu în semn de protest față de furtul colonial de obiecte de artă, a anunțat vineri poliția, citată de agenția DPA, preluat de Agerpres.

Activiștii vorbitori de limba franceză, care ar proveni din Congo, au publicat joi o înregistrare video pe YouTube în care pot fi văzuți cu sculptura pe domeniul Afrika Museum din Berg en Dal, înainte ca poliția să intervină și să îi aresteze.

Paznicii muzeului au reacționat, însă nu au intervenit când cei trei bărbați și două femei au plecat cu obiectul de artă. În schimb, ei au chemat poliția, care a întrerupt protestul.

Activiștii au explicat în înregistrarea video că muzeul deține aproximativ jumătate de milioane de obiecte care au fost furate din Africa în timpul perioadei coloniale.

''Ducem totul înapoi acasă. Este moștenirea noastră culturală'', spune unul dintre activiști în înregistrarea video.

Directorul Afrika Museum, Stijn Schoonderwoerd, a recunoscut la radioul olandez că muzeul deține într-adevăr artă dobândită prin jefuire, adăugând că ''noi am spus deja că suntem în favoarea returnării obiectelor de artă furate''.

Sculptura din Congo nu a fost avariată în timpul incidentului, a adăugat directorul instituției. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău