Moldova încotro? Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

  • 02 Noiembrie 2013 00:23
Moldova încotro? Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică?

Moldova a avut multe revolutii pana acum, toate nascute din dorinta reala a cetatenilor de a-si apara valorile si de a alege un curs avantajos.

Oare in ultimii 22 de ani am reusit sa identificam directia potrivita pentru Republica Moldova, o directie asumata de toti, fara cale de intoarcere? Din pacate nu am reusit.

In 1991, in 2002 si 2009 am iesit in strada pentru a demonstra ca dorim un stat suveran si independent, ca dorim reforme si o democratie care sa functioneze. Toate acestea le-am cistigat doar pe foaie, niciodata in realitate.

Trebuie sa identificam o data si pentru totdeauna incotro mergem. Surprinzător sau poate nu, dar avem tocmai 3 opțiuni și tot ce trebuie să facem este să o alegem pe cea mai avantajoasă:

1.     Prima opțiune și cea mai viabilă este de a alege integrarea europeană. Aceasta va fi garantul nostru că în 15 ani vom avea un stat în care legea să lucreze pentru toți, un sistem de învățământ care să producă specialiști și asigurarea că la bătrânețe părinții noștri nu vor purta povara, pe care o poartă mulți bătrâni in prezent.

2.     A doua opțiune este integrarea în Uniunea Euroasiatică, o uniune care există în prezent doar pe hartie, fapt confirmat indirect atât de catre președintele Belarusului cit si de cel al Kazahstanului. Aceasta optiune am putea sa o acceptam doar atunci cand nu ne vom mai putea opune presiunilor economice, sau presiunilor legate de recunoasterea independentei Transnistriei.

3.     A treia optiune este cea a cetatenilor naivi care chiar cred ca nu avem nevoie sa ne integram in nici o uniune, prin urmare sa ne asumam statutul de stat falimentar.

Paradoxal dar simpatia fata de UE era mai mare in timpul guvernarii comuniste decat in timpul guvernarii aliantei pro-europene. Era mai mare pentru ca nu a existat nici un pas concret in realizarea integrarii europene. Ca de obicei cetatenii au fost hraniti cu promisiuni electorale ieftine in care au fost naivi sa creada.

Integrarea Europeana trebuie sa fie in primul rind optiunea cetatenilor, apoi a politicienilor. Dar pentru ca aceasta optiune sa fie una dorita si nu fortata este necesara educarea societatii, si aici rolul presei devine unul crucial.

Cu regret moldovenii asociaza UE doar cu homosexualii si cu problemele economice.

Sper ca guvernarea de la Chisinau si societatea civila va iesi din zona rapoartelor de sute de pagini si va incepe sa vorbeasca cu cetatenii pe intelesul lor despre avantajele integrarii europene.

Pentru noi familia europeana este ultima șansă, indiferent de riscuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău