Misiunile diplomatice acreditate la Chișinău au fost informate despre controlul comun moldo-ucrainean, la Cuciurgan-Pervomaisc

  • 19 Aprilie 2017 12:37
Misiunile diplomatice acreditate la Chișinău au fost informate despre controlul comun moldo-ucrainean, la Cuciurgan-Pervomaisc

Autoritățile de la Chișinău au informat diplomații și misiunile acreditate în R. Moldova despre organizarea controlului comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”.

 Acest subiect este unul din cele mai disputate în prezent în discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol, autoritățile separatiste avertizând asupra riscului escaladării conflictului în acest caz. De asemenea, Moscova a criticat această intenție.

Moldova și Ucraina au stabilit încă în noiembrie 2015 să instituie control comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri comune la câteva dintre acestea. Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc” amplasat în regiunea transnistreană controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune categoric acestei inițiative, deoarece ar conduce la instituirea unei blocade economice a regiunii. Tiraspolul nu exclude că aceasta ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina și cele din stânga Nistrului. 

”Nu există nici un mecanism de separare a structurilor de forță, nu există nici un mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezența lor ar putea genera din start conflict, un conflict în care se vor confrunta populația transnistreană cu forțele moldovenești, pe teritoriul Ucrainei. Pare a fi vorba de un coctail Molotov pe care cineva încearcă să-l pregătească”, a declarat șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Anterior și Moscova a criticat la OSCE intenția Chișinăului și a Kievului de a institui controlul comun la Cuciurgan-Pervomaisc.

Pe de altă parte, ministrul-adjunct de externe Lilian Darii a informat șefii misiunilor diplomatice despre organizarea controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”. Tendința autorităților moldovenești de a-și restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene are la bază principiul general recunoscut al dreptului internațional.

Potrivit Chișinăului, scopul controlului în comun este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport și persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenților economici și ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operațiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă și a cheltuielilor de transport.

Analistul politic Veaceslav Berbeca este de părere că Tiraspolul se opune controlului comun deoarece acesta ar putea stopa contrabanda de pe urma căreia se îmbogățesc anumite cercuri din regiunea separatistă.

În prezent, controale comune moldo-ucrainene sunt efectuate în punctele de trecere a frontierei „Briceni-Rosoșenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmențî” și „Giurgiulești-Reni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău