Misiunile diplomatice acreditate la Chișinău au fost informate despre controlul comun moldo-ucrainean, la Cuciurgan-Pervomaisc

  • 19 Aprilie 2017 12:37
Misiunile diplomatice acreditate la Chișinău au fost informate despre controlul comun moldo-ucrainean, la Cuciurgan-Pervomaisc

Autoritățile de la Chișinău au informat diplomații și misiunile acreditate în R. Moldova despre organizarea controlului comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”.

 Acest subiect este unul din cele mai disputate în prezent în discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol, autoritățile separatiste avertizând asupra riscului escaladării conflictului în acest caz. De asemenea, Moscova a criticat această intenție.

Moldova și Ucraina au stabilit încă în noiembrie 2015 să instituie control comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri comune la câteva dintre acestea. Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc” amplasat în regiunea transnistreană controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune categoric acestei inițiative, deoarece ar conduce la instituirea unei blocade economice a regiunii. Tiraspolul nu exclude că aceasta ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina și cele din stânga Nistrului. 

”Nu există nici un mecanism de separare a structurilor de forță, nu există nici un mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezența lor ar putea genera din start conflict, un conflict în care se vor confrunta populația transnistreană cu forțele moldovenești, pe teritoriul Ucrainei. Pare a fi vorba de un coctail Molotov pe care cineva încearcă să-l pregătească”, a declarat șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.

Anterior și Moscova a criticat la OSCE intenția Chișinăului și a Kievului de a institui controlul comun la Cuciurgan-Pervomaisc.

Pe de altă parte, ministrul-adjunct de externe Lilian Darii a informat şefii misiunilor diplomatice despre organizarea controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc”. Tendinţa autorităţilor moldoveneşti de a-şi restabili controlul asupra sectorului central/transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene are la bază principiul general recunoscut al dreptului internaţional.

Potrivit Chișinăului, scopul controlului în comun este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane care nu va prejudicia, în nici un fel, interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport.

Analistul politic Veaceslav Berbeca este de părere că Tiraspolul se opune controlului comun deoarece acesta ar putea stopa contrabanda de pe urma căreia se îmbogățesc anumite cercuri din regiunea separatistă.

În prezent, controale comune moldo-ucrainene sunt efectuate în punctele de trecere a frontierei „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
10 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
23 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău