Expoziție de fotografie dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea Slovaciei la UE, vernisată la Chișinău

  • 03 Mai 21:15
Expoziție de fotografie dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea Slovaciei la UE, vernisată la Chișinău

La Centrul de Informare al Uniunii Europene „Europe Café” din Chișinău a fost inaugurată astăzi o expoziție de fotografie dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană. Expoziția cuprinde 10 bannere. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat ambasadorul Republicii Slovace în R. Moldova, Pavol Ivan, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din R. Moldova, Carolina Perebinos, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

În alocuțiunea sa, ambasadorul Republicii Slovace în R. Moldova, Pavol Ivan, a menționat, între altele, că aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană a reprezentat apogeul eforturilor sale de a se alătura familiei statelor avansate care promovează principiile democrației, statului de drept și respectului pentru drepturile omului. În referendumul din mai 2003, cetățenii slovaci și-au afirmat valorile și au exprimat dorința de a se integra în lumea democratică. Un impresionant 92% din populația Slovaciei - peste două milioane de cetățeni - au votat în favoarea aderării la UE. Astfel, la 1 mai 2004, Slovacia devenea membru al UE.

Potrivit oficialului, ulterior, la 21 decembrie 2007, Slovacia a aderat la spațiul Schengen, facilitând astfel o circulație mai liberă a persoanelor între statele participante și consolidând protecția frontierelor externe comune. Această integrare în spațiul Schengen a însemnat că peste 400 de milioane de persoane pot călători între statele membre fără a fi supuse controlului la frontiere. La 1 ianuarie 2009, Slovacia a adoptat moneda euro, înlocuind coroana sa slovacă anterioară (SKK). A devenit astfel singura țară din Grupul de la Visegrád care a adoptat moneda unică europeană. Această schimbare a facilitat tranzacțiile comerciale și călătoriile în cele 20 de țări ale UE care folosesc euro, eliminând necesitatea schimbului valutar și simplificând comparația prețurilor și efectuarea plăților transfrontaliere.

În iulie 2016, Slovacia a deținut pentru prima dată președinția Consiliului UE (SK PRES 2016). Un moment culminant al acestei președinții a fost summitul informal al liderilor din 16 septembrie 2016 de la Bratislava, Slovacia, care a lansat Procesul de la Bratislava - o inițiativă de auto-reflecție a UE, declanșată de decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. În timpul celor șase luni ale președinției sale, Slovacia a obținut numeroase realizări importante, precum ratificarea Acordului de la Paris, acordul privind încetarea tarifelor de roaming și semnarea Acordului economic și comercial cuprinzător al UE cu Canada (CETA), Acordul pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Internet de Mare Viteză în UE, Abrogarea Restricțiilor Geografice în Comerțul Online (Eliminarea Geo-blocării), Instituirea Agenției Europene pentru Securitatea Frontierelor și a Coastei, Facilitarea Eliberării Vizelor între UE și Georgia și Ucraina.

În continuare,  diplomatul a spus că Slovacia a avut o contribuție semnificativă la Uniunea Europeană în cei 20 de ani de la aderare. Prin participarea sa activă la procesele decizionale politice, know-how-ul său politic și diplomatic, în special în regiunile Balcanilor de Vest și Europei de Est, au adus beneficii semnificative UE. Experți cheie din Slovacia, precum Miroslav Lajčák, fostul ministru al afacerilor externe și europene, și Maroš Šefčovič, unul dintre cei mai vechi comisari europeni și vicepreședinte executiv din 2009, au avut un rol crucial în construirea și consolidarea structurilor UE. În cadrul politicii de securitate comună a UE, Slovacia s-a implicat activ în misiuni de menținere a păcii. Printre acestea se numără participarea la operațiunile EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina începând cu anul 2004, cu un contingent de 52 de soldați slovaci, și la Misiunea EUMM din Georgia, începând cu anul 2009, cu un soldat slovac.

La rândul său,  secretarul de Stat  al Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos a afirmat că expoziția reflectă și beneficiile aderării Slovaciei la UE. ”Ceea ce ne încurajează pe noi este analiza comparativă în report cu cele zece țări care au devenit atunci membre ale UE. În multe dintre acestea s-a dublat produsul intern brut, s-au ameliorat foarte mult și au devenit mai bune condițiile de trai ale cetățenilor. Bineînțeles că au contribuit foarte mult și libertățile din cadrul UE, circulația liberă de capital, de persoane, accesul  agenților economici la marea piață din UE și în acest context este încurajator pentru noi să vedem  unde putem ajunge. Sperăm să ne regăsim și noi în familia europeană”, a mai spus Carolina Perebinos.  

Expoziția va fi deschisă până la 14 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău