David Cameron a înfuriat Moscova cu declarația despre armele britanice ce pot fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rus. Kremlin: "Un potențial pericol pentru întreaga arhitectură de securitate europeană". Zaharova amenință cu un răspuns nuclear

  • 04 Mai 10:00
David Cameron a înfuriat Moscova cu declarația despre armele britanice ce pot fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rus. Kremlin:

Kremlinul a calificat drept o escaladare directă și periculoasă a tensiunilor din jurul conflictului din Ucraina după ce ministrul britanic de externe, David Cameron, a spus că Ucraina ar putea folosi armele britanice împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, dacă va dori acest lucru, relatează Reuters, citat de News.ro.

Cameron a promis joi un ajutor militar anual de 3 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari) pentru Ucraina "atât timp cât va fi nevoie", adăugând că Londra nu are nicio obiecție cu privire la utilizarea armelor sale în interiorul Rusiei, transmite sursa.

"Ucraina are acest drept. Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia de a se asigura că se apără", a declarat Cameron pentru Reuters în timpul unei vizite la Kiev.

În ultimele săptămâni, Rusia a bombardat infrastructura energetică ucraineană cu rachete și drone.

Comentariile lui Cameron plasează Marea Britanie într-o poziție mai dură față de Rusia - cel puțin în mod public - decât Statele Unite, care stipulează că orice armament pe care îl furnizează Ucrainei ar trebui să fie folosit doar în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei și nu împotriva unor ținte din interiorul Rusiei.

Ucraina afirmă că își folosește propriile drone și alte arme pentru a lansa atacuri împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, cum ar fi rafinăriile de petrol sau infrastructura feroviară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris comentariile lui Cameron ca fiind periculoase. "Aceasta este o escaladare directă a tensiunii în jurul conflictului ucrainean, care ar putea reprezenta un potențial pericol pentru securitatea europeană, pentru întreaga arhitectură de securitate europeană", a amenințat el.

 

ZAHAROVA AMENINȚĂ CU ARMA NUCLEARĂ

"Aici vedem o tendință foarte periculoasă de escaladare a tensiunii în declarațiile oficiale. Acesta este un motiv de îngrijorare pentru noi", a spus și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova."Este pentru prima dată când un politician occidental recunoaște cu atâta franchețe ceea ce de mult timp este un secret binecunoscut pentru majoritatea țărilor lumii: că Occidentul duce un război ascuns împotriva Rusiei prin mâinile ucrainenilor", a comentat Zaharova.

Rusia va răspunde, dacă Ucraina ar lansa lovituri împotriva teritoriului rusesc cu arme britanice, a adăugat ea.

"Cât de iresponsabil și de insensibil trebuie să fii pentru a nu-ți da seama la ce duc astfel de declarații, mai ales în ceea ce privește țările cu arme nucleare?", a mai spus Zaharova în cadrul unui briefing de presă. "Noi răspundem întotdeauna, dar cum poți să nu te gândești la sentimentele supușilor britanici și ale cetățenilor UE?", s-a întrebat ea indignată.

viewscnt
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău