Mii de persoane au format lanțuri umane în Minsk împotriva reprimării violente a protestelor, după realegerea președintelui Lukașenko

  • 13 August 2020 18:03
Mii de persoane au format lanțuri umane în Minsk împotriva reprimării violente a protestelor, după realegerea președintelui Lukașenko

Numeroase lanțuri umane s-au format joi în capitala Belarusului pentru a denunța reprimarea violentă a protestelor care au urmat după realegerea controversată a președintelui Aleksandr Lukașenko, scrie Agerpres, citând AFP.

Mulțimile, cu flori sau baloane albe în mâini, susținute de claxoanele automobilelor, s-au adunat în lanțuri lungi de zeci sau sute de persoane de-a lungul arterelor sau în jurul stațiilor de metrou, potrivit corespondenților AFP la fața locului.

În total, mii de persoane s-au alăturat acestui tip de acțiune la Minsk, în contextul în care pe rețelele sociale se înmulțesc imaginile cu adunări similare în întreaga țară.

De asemenea, în unele uzine au avut loc opriri ale lucrului. În centrul istoric al Minskului, pe strada Nemiga, s-au adunat 100 de persoane, numeroase dintre ele femei îmbrăcate în alb care țineau în mâini flori, inimi sau pancarte. 

"Ieri am văzut femei în alb. Și am înțeles că vreau să fac asta. Noi suntem împotriva violenței, a exploziilor, suntem pentru alegeri cinstite", a explicat Nastia, de 26 de ani, artistă în domeniul digital.

Elena, o educatoare de 41 de ani, susține că protestează pentru ca "să înceteze torturile în închisoare, pentru ca toți deținuții să fie eliberați", după arestarea a circa 6.700 de persoane de duminică, când au început manifestațiile împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko.

În alte locuri ale capitalei, lanțurile umane s-au transformat în marșuri.

Această formă de mobilizare, lansată miercuri de zeci de femei îmbrăcate în alb, nu a atras până acum reprimarea violentă care a vizat manifestațiile nocturne.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău