Mihaela Roșcov: Moldova, încă, nu are curaj să meargă în Europa

  • 11 Noiembrie 2013 14:06
Mihaela Roșcov: Moldova, încă, nu are curaj să meargă în Europa

Oamenii vor în Uniunea Europenă. Ei cred că astfel va crește nivelul economic, vom scăpa de sărăcie și vom avea considerabile schimbări la nivel socio-uman.

Doar că, populația noastră încă nu este gata să se integreze. Și nu vorbim acum de aspectul politic sau economic, ci la nivel de mentalitate. Concepțiile noastre fac diferența, felul în care ne comportăm și atitudinea, pe care o luăm.

Atâta timp cît vom avea maxi-taxi în care oamenii vor sta ca în conservă, nu ne vom mișca spre integrarea europeană. Atâta timp cît orașul nostru va fi un permanent șantier, cît oamenii vor arunca gunoiul în stradă, cît se vor face revoluții fără a ști de ce, nu ne primește nicio Europă.

Oamenii noștri nu sunt copți, încă.

Oamenii noștri își cuplează centura de siguranță doar atunci cînd văd mașina poliției, pentru că astae legea și nu este nicidecum pentru siguranța proprie. Încă acceptăm aroganța în deservire și calitatea joasă a produselor. Tăiem copacii ca să facem loc clădirilor și schimbăm gardurile în fiecare an.

Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană începe de la fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze ce este un comportament etic, să își schimbe atitudinea față de ce este în jur . Vom fi mai aproape de Europa doar atunci cînd singuri vom face unele schimbări, fără să așteptăm să facă asta primarul, președintele sau prim-ministrul.

Atunci cînd vom fi mai aproape de Uniunea Europenă, vom învăța ce este libertatea și respectul, ce este un standard și ce înseamnă profesionalismul. Poate vom pune accentul mai mult pe oameni și nu pe obiecte. Poate vom învăța să zâmbim, totuși.

Însă, Moldova, încă, nu are curaj să meargă în Europa, deși aceasta din urmă ne-ar învăța multe bune.

Ca să concluzionăm, orientarea pro Europa a țării noastre va aduce un nou suflu, inspirație, creativitate și conștiință. Europa ne va educa, ne va învăța cum să muncim eficient și cum să dăm ce avem mai bun din noi. Vom ști să apreciem frumosul și să ne bucurăm de fiecare zi, toate acestea lipsindu-ne atât de mult la moment. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău