Marea Britanie dorește „un parteneriat de securitate profund” cu UE după Brexit

  • 12 Septembrie 2017 18:05
Marea Britanie dorește „un parteneriat de securitate profund” cu UE după Brexit

Marea Britanie dorește să aibă o cooperare mai strânsă în domeniul apărării cu Uniunea Europeană după Brexit față de alte state din afara blocului comunitar, potrivit unui document oficial publicat marți, care stabilește o viziune a unui 'parteneriat de securitate profund' între Londra și Bruxelles după ieșirea țării din UE, relatează Reuters.

Documentul stabilește o serie de domenii în care Marea Britanie dorește să mențină sau să aprofundeze cooperarea în domeniul securității. În text se precizează că guvernul britanic ar putea 'continua schimbul de informații clasificate pentru a sprijini acțiunea externă' cu Uniunea Europeană, odată ce negocierile cu Bruxellesul se îndreaptă către viitoarele legături cu blocul comunitar.

'Marea Britanie este angajată necondiționat față de menținerea securității europene', se arată în text. 'În abordarea amenințărilor diverse și în continuă schimbare cu care ne confruntăm astăzi, este în interesul atât al UE cât și al Marii Britanii să asigurăm cooperarea în domeniul securității europene', se menționează în document.

Guvernul britanic dorește să contribuie la operațiunile militare ale UE după Brexit și ar putea propune continuarea schimbului de informații clasificate cu statele europene, se arată în text.

Angajamentele sunt detaliate în cel de-al șaselea 'viitor document de parteneriat' al guvernului britanic și fac parte din eforturile Londrei de a contracara criticile venite din partea oficialilor UE în sensul că nu este pregătită pentru negocierile de separare.

Subliniind că Marea Britanie dispune de cele mai mari bugete pentru apărare și dezvoltare din Europa, oficialii britanici își prezintă unul dintre cele mai puternice argumente — și anume că guvernul de la Londra poate oferi UE sprijin în domeniul apărării și securității.

'Într-o perioadă de amenințări sporite și instabilitate internațională, Marea Britanie își menține angajamentul ferm de a susține securitatea europeană', a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon într-un comunicat. Rolul Marii Britanii în apărarea continentului 'nu a fost niciodată mai vital', a subliniat el.

Marea Britanie a trimis trupe în unele state baltice pentru a contracara amenințarea venită din partea Rusiei, a colaborat cu Uniunea Europeană pentru combaterea pirateriei în Cornul Africii și a lucrat la proiecte comune de apărare, precum avionul Eurofighter Typhoon, amintește Reuters.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
8,95 °C
ploaie ușoară
Umiditate:76 %
Vint:8,7 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău