Maia Sandu: Nu vom extinde negocierile pentru un candidat unic cu partidele proruse

  • 09 Iunie 2016 18:22
Maia Sandu: Nu vom extinde negocierile pentru un candidat unic cu partidele proruse

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că formațiunea pe care o conduce nu va extinde negocierile pentru a desemna un candidat unic la funcția de președinte cu partidele proruse.

Potrivit ei, PAS nu-și dorește doar „să scape de un oligarh, dar să reseteze sistemul, astfel încât statul să nu mai poată fi capturat de către o persoană sau un grup de persoane”. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidențiale: necesitate și posibilitate, avantaje și dezavantaje”, ediția a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Maia Sandu a declarat că acum se poartă discuții între partidele de pe segmentul de centru-dreapta pentru a desemna un candidat unic la președinție. Totodată, aceasta a spus că se ia în calcul și desemnarea unui candidat din rândurile societății civile. Potrivit liderei PAS, acum se discută asupra unui mecanism tehnic pentru a identifica un candidat comun dintre partidele de centru-dreapta, care va avea cele mai mari șanse.

De asemenea, președinta partidului, a menționat că nu ar fi corect ca acel candidat ales de către formațiunile centru-dreapta să fie anunțat înainte ca guvernarea să facă publice condițiile de desfășurare a scrutinului parlamentar din 30 octombrie, întrucât actuala guvernare ar încerca să reducă din șansele acestuia.

Lidera formațiunii PAS afirmă că viitorul președinte al Republicii Moldova nu va putea schimba situația esențial spre bine. Totuși, în opinia Maiei Sandu, rolul viitorului șef al statului este unul important. „Pentru a schimba situația dramatic spre bine avem nevoie de alegeri parlamentare, iar președintele poate să pornească, pe de o parte, demolarea sistemului care a capturat statul, și, pe de altă parte, să pornească construcția unor instituții ale statului”, a subliniat Maia Sandu.

Referindu-se la calitățile viitorului președinte al țării, Maia Sandu a declarat că acesta trebuie să fie o persoană integră, întrucât lipsa credibilității din partea cetățenilor este problema cea mai mare. De asemenea, în opinia președintei PAS, viitorul șef al statului trebuie să fie un bun profesionist și să poată identifica metode prin care să promoveze reformele sănătoase. Maia Sandu consideră că viitorul președinte trebuie să fie o persoană populară sau căreia îi poate crește popularitatea.

Dezbaterile publice cu tema „Candidatul comun al dreptei la prezidențiale: necesitate și posibilitate, avantaje și dezavantaje” sunt ediția a 57-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău