Consiliul Europei adoptă primul tratat internațional privind inteligența artificială

  • 17 Mai 20:34
Consiliul Europei adoptă primul tratat internațional privind inteligența artificială

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice privind democrația în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (AI).

"Tratatul, care este deschis spre semnare și țărilor din afara Europei, stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de AI și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în același timp inovarea responsabilă", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP, la care face referire Agerpres.

Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială și drepturile omului, democrația și statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care reunește miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană și 11 state terțe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel și Japonia), precum și reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai mediului academic, în calitate de observatori.

"Convenția stabilește cerințe de transparență și control adaptate contextelor și riscurilor specifice, în special identificarea conținutului generat de sistemele AI", spune Consiliul Europei.


"Părțile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni și atenua posibilele riscuri și pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicții sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului", continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui "tratat internațional unic care va asigura că inteligența artificială respectă drepturile oamenilor".

"El răspunde necesității de a avea o normă de drept internațional susținută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenței artificiale, reducând în același timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenționăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democrația și statul de drept", a adăugat ea.

Convenția-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferințe a miniștrilor justiției.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislație unică în lume. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău