Libertatea de circulație poate duce la dezintegrarea UE, avertizează ministrul de externe ceh

  • 20 Martie 2017 13:48
Libertatea de circulație poate duce la dezintegrarea UE, avertizează ministrul de externe ceh

Libertatea de circulație poate împinge Uniunea Europeană spre dezintegrare dacă nu este ținută sub control, a declarat ministrul ceh de externe Lubomir Zaoralek, transmite Reuters.

Șeful diplomației din Cehia a respins totodată, într-un interviu acordat ziarului Hospodarske Noviny, apelurile venite de la Bruxelles ca toate cele 28 de state membre ale UE să accepte o parte din cei peste 1 milion de imigranți veniți în blocul comunitar în ultimii ani, mulți dintre ei goniți de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu.

"Spunem că trebuie să respectăm libertatea de circulație și alte lucruri, pentru care suntem gata să ne lăsăm crucificați, figurat vorbind, dar rezultatul ar putea fi ca tocmai din cauza acestor principii uniunea să se destrame", a remarcat ministrul de externe ceh.

Imigrația, inclusiv venirea în Marea Britanie a unui număr masiv de cetățeni ai UE din țările mai sărace din est, a reprezentat unul din subiectele proeminente ale campaniei pentru referendumul privind ieșirea Regatului Unit din Uniune, finalizat în favoarea "Brexitului", amintește Reuters.

"Când vin din est două milioane de oameni să-ți ia locurile de muncă, alocațiile și altele, poți să încerci și de o mie de ori să-ți convingi concetățenii să accepte. Nu vor accepta pur și simplu pentru că ai mers prea departe și nu le-ai spus adevărul", a explicat șeful diplomației de la Praga.

Acesta a mai avertizat în context că este "tragic că după Brexit nu am învățat încă nimic". "Pentru început, ar fi suficient să realizăm unde am greșit și să nu repetăm", a spus Lubomir Zaoralek.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău