Japonia: Demisia ministrului industriei, implicat într-un scandal de clientelism

  • 25 Octombrie 2019 09:53
Japonia: Demisia ministrului industriei, implicat într-un scandal de clientelism

Proaspăt numit ministru al industriei în Japonia, Isshu Sugawara a demisionat vineri după ce a fost acuzat de mass-media că a oferit alegătorilor bani și cadouri, încălcând legea, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Titularul portofoliului Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei (Meti), care gestionează mai ales companiile, a fost denunțat de presa săptămânală.

"Tocmai mi-am prezentat demisia prim-ministrului pentru că au existat diverse articole despre campaniile mele de ales local și nu vreau ca discuțiile legilor să fie blocate de o dezbatere în parlament despre acest caz", a declarat el pentru presă, potrivit imaginilor difuzate de canalul public NHK.

"Nu aș dori să fie afectate nici activitățile ministerului", a adăugat el înainte de a-și cere scuze.

"Îmi asum responsabilitatea pentru numirea lui, îmi prezint scuzele populației japoneze", a comentat la rândul său prim-ministrul Shinzo Abe.

Potrivit revistei care a dezvăluit pentru prima dată cazul, Sugawara a înmânat prin secretarul său familiei unui susținător din circumscripția sa, care decedase, un plic în care se găseau în numerar 20.000 de yeni (166 de euro), bani de înmormântare, lucru interzis prin lege.

Și nu ar fi prima dată. Potrivit presei, el a oferit și cadouri destul de scumpe, precum crabi și pepeni - care în Japonia pot atinge prețuri astronomice - altor alegători care îl susțin.

S-a întâmplat deja de mai multe ori ca unul dintre miniștrii lui Abe să fie obligat să părăsească guvernul din cauza unui scandal de clientelism de această natură.

Sugawara, în ciuda faptului că a deținut titlul de ministru al economiei, industriei și comerțului, nu a fost responsabil pentru negocieri comerciale importante ale Japoniei și nici cu aspectele pur economice și bugetare.

El va fi înlocuit de Hiroshi Kajiyama, care a fost responsabil cu revitalizarea regiunilor și reformele de reglementare într-un precedent guvern Abe.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău