Iulian Chifu: Informațiile oferite de România și SUA au ajutat Guvernul de la Chișinău să răspundă provocărilor Federației Ruse

  • 21 Martie 2023 17:22
Iulian Chifu: Informațiile oferite de România și SUA au ajutat Guvernul de la Chișinău să răspundă provocărilor Federației Ruse

Autoritățile de la Chișinău au reușit până acum să facă față cu bine provocărilor de securitate regionale și agresiunilor Federației Ruse, cu suportul României și Statelor Unite ale Americii, care au făcut public un plan pe 10 ani al Moscovei pentru destabilizarea situației politice din Republica Moldova și instaurarea unui guvern loial Kremlinului, scrie Radio Chișinău.

Într-o analiză a situației actuale geopolitice, consilierul de stat pentru politică externă, securitate și afaceri strategice al premierului României, profesorul universitar Iulian Chifu, a apreciat că informațiile oferite de SUA au ajutat Guvernul condus de Dorin Recean să ia decizii rapide și corecte pentru anihilarea pericolului la adresa actualului regim pro-european de la Chișinău și totodată au contribuit și la creșterea încrederii populației în acțiunile guvernării.  

”…a avut cele mai bune intervenții... Apropo, exact cum scria în planul expus public de către Statele Unite, s-a dus, a identificat grupurile și a făcut arestările celor pregătiți să cutremure, să schimbe regimul, să creeze tulburări, să intre în instituțiile statului, să preia ostatici dintre oficiali, dacă putea să o facă. Și lucrul acesta a dat încredere și autorităților Republicii Moldova. Desigur, au fost ajutați. Acolo a fost clar schimb de informații și informații directe, și o spun, ca analist, nu direct din ceea ce cunosc ca informație directă, și faptul acesta a dus la creșterea și a încrederii regimului, dar, cred eu, și a populației față de un regim capabil să se mențină. De altfel, am văzut și mișcări politice întâmplându-se. Iată, socialiștii stau la distanță de mișcările din stradă. Vladimir Voronin și-a retras  orice susținere față de mișcările din stradă ale partidului Șor, expus, de altfel, pentru implicarea în proiectul respectiv de destabilizare al Rusiei. Sume de bani au fost capturate pe parcursul timpului, oameni care aveau la ei instrumente și arme albe și au fost toți culeși și duși la secții. Acest lucru arată că există o gestionare, cel puțin până în acest moment, bună a situației”, a apreciat Iulian Chifu în cadrul emisiunii ”Serviciul de Noapte” de la Radio România Actualități.

Consilierul de stat pentru politică externă, securitate și afaceri strategice al premierului de la București a subliniat totodată că România va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său european, oferind Chișinăului asistență pe multiple planuri, inclusiv în reformarea justiției, în așa fel ca după stabilizarea de natură securitară, să se poată construi și la nivel economic.

În același timp, el a atenționat că Federația Rusă nu va conteni în încercările sale de a destabiliza situația din regiune, inclusiv din Republica Moldova,  folosind multiple formule ale războiului hibrid.

Lucrul acesta se întâmplă constant, formulele de război hibrid, cu diferite instrumente, cu propagandă de război informațional, e curent în Republica Moldova, e curent și în România, și în Statele Unite, nu? … Zona cibernetică este foarte fragilă din punct de vedere al atacurilor cibernetice în Republica Moldova. Zona de proteste și opoziție, iarăși, există un anumit tip de fragilitate care poate duce la probleme majore din lucruri, hai să spunem, relativ mici. Dar credem că nou guvern, cu sprijinul unanim al tuturor, cu sprijinul României, în primul rând, va reuși să treacă cu bine de aceste momente și va putea să și performeze în așa fel încât alegerile care urmează să poată fi întâmpinate mai degrabă mai senin decât cu pesimism”, a menționat Iulian Chifu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,03 m/s
Thu
19
Fri
18
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău