Băncile chineze au oprit „în masă” tranzacțiile cu Rusia, miliarde de yuani sunt blocați. Beijingul e cel mai mare partener comercial

  • 31 August 16:30
Băncile chineze au oprit „în masă” tranzacțiile cu Rusia, miliarde de yuani sunt blocați. Beijingul e cel mai mare partener comercial

Unele companii rusești se confruntă cu întârzieri din ce în ce mai mari și costuri crescute la procesarea plăților cu partenerii comerciali din China, astfel că tranzacții în valoare de zeci de miliarde de yuani sunt în suspensie, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

De mai multe luni, companii și oficiali din Rusia vorbesc despre întârzierile apărute în derularea tranzacțiilor, după ce băncile chineze au început să crească gradul de conformare, ca urmare a amenințărilor Occidentului că ar putea urma noi sancțiuni pentru cei care fac afaceri cu Rusia, scrie Digi24.

Sursele citate de Reuters susțin că problemele cu procesarea plăților s-au intensificat în cursul lunii august. Băncile de stat din China au oprit „în masă” tranzacțiile cu Rusia și plăți în valoare de miliarde de yuani sunt blocate, a declarat o sursă guvernamentală, care a dorit să își păstreze anonimatul.

China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, fiind responsabilă pentru o treime din schimburile comerciale derulate de Rusia anul trecut și furnizează echipamente industriale vitale, precum și bunuri de larg consum care ajută Rusia să facă față sancțiunilor occidentale.

De asemenea, China oferă o piață profitabilă pentru multe exporturi rusești de la petrol și gaze și până la produse agricole.

După ce, în luna iunie, Trezoreria americană a amenințat că va impune noi sancțiuni băncilor din China, și alte țări, care fac afaceri cu Rusia, instituțiile bancare chineze au adoptat o poziție foarte strictă cu privire la tranzacțiile lor, a declarat o sursă de la una dintre principalele platforme rusești de e-commerce, care vinde o gamă largă de bunuri de consum importate din China.

„În acest moment, toate plățile transfrontaliere spre China sunt oprite. Am găsit soluții, dar a fost nevoie de aproape trei săptămâni, ceea ce constituie un interval de timp foarte îndelungat, volumul schimburilor comerciale a scăzut drastic în această perioadă”, a precizat sursa.

O soluție de lucru a fost ca firma rusească să cumpere aur, pe care să îl mute în Hong Kong și să îl vândă acolo, iar banii au fost depozitați într-un cont la o bancă locală, a dezvăluit aceeași sursă. Alte surse citate de Reuters au declarat că unele firme rusești au început să utilizeze lanțuri de intermediari din terțe țări care să se ocupe de tranzacțiile lor și să ocolească, astfel, verificările efectuate de băncile chineze, însă comisioanele intermediarilor au crescut până la 6%, de la zero cât erau înainte.

„Pentru multe firme mici, asta înseamnă o blocare completă”, a declarat o altă sursă din apropierea guvernului. Kremlinul recunoaște că există probleme, dar atrage atenția asupra importanței cooperării economice pentru ambele țări și susține că vor fi găsite soluții.

„La astfel de volume și într-un context atât de ostil, este imposibil să nu apară situații problematice. Cu toate acestea, spiritul de parteneriat al relațiilor noastre ne permite să discutăm și să rezolvăm, în mod constructiv, actualele probleme”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Datele publicate de administrația vamală chineză arată că, în prima jumătate a acestui an, schimburile comerciale dintre Rusia și China au crescut cu 1,6%, până la 137 miliarde de dolari, după ce au atins un nivel-record de 240 de miliarde de dolari, în 2023. Pe de altă parte, importurile Rusiei din China au scăzut cu mai mult de 1%, până la 62 de miliarde de dolari, în perioada ianuarie - iulie 2024, din cauza unor probleme cu plățile, potrivit statisticilor oficiale chineze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
12
Thu
8
Fri
7
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău