Klaus Iohannis, la Chișinău: Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a R. Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung

  • 31 August 12:59
Klaus Iohannis, la Chișinău: Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a R. Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung

Prezent la Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a reconfirmat angajamentul României de a sprijini pe multiple planuri Republica Moldova. Într-o conferință de presă susținută împreună cu președinta Maia Sandu, Klaus Iohannis a făcut apel la toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung R. Moldova și pe cetățenii săi.

„Mă bucur să revin la Chișinău, într-o perioadă cu simbolistică specială - Ziua Independenței, sărbătorită pe 27 august și Ziua Limbii Române, sărbătorită astăzi.

Limba română și grafia latină reprezintă o componentă identitară și culturală esențială. Este limba care ne unește, în care au scris Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nichita Stănescu și Tatiana Țibuleac. Mai mult decît atît, limba română este o limbă oficială a UE.

Salut că în aceste zile are loc o nouă ediție a Bookfest. Am fost onorat să acord, împreună cu președinta Maia Sandu, Înaltul Patronaj acestui eveniment.

Vă felicit pentru pașii istorici realizați de ancorare în marea familie europeană, din care sunteți parte firească.

Eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, dar beneficiile apartenenței la UE sunt pe măsură. În plus, UE reprezintă o comunitate în care identitatea, istoria și independența sunt respectate, nu rescrise încălcate brutal

Doresc să menționez o serie de proiecte bilaterale. Gazoductul Iași-Chișinău a devenit complet funcțional în octombrie 2021 și a consolidat securitatea energetică a R. Moldova, fiind punctul focal de conectare ireversibilă cu UE, prin România.

Avem o cooperare solidă de dezvoltare a infrastructurii de transport a energetiei electrice, în acest sens un exemplu fiind  interconexiunea Suceava-Bălți. Aceasta va permite României să ajute mai eficient R. Moldova în cazul unor crize de aprovizionare cu energie electrică. România a intervenit decisiv în sprijinirea Chișinăului, în momentul în care Rusia a folosit energia ca armă politică.

Vă asigur că angajamentul nostru de a vă susține în orice situație de criză, inclusiv energetică, este mai ferm ca niciodată.

România este, de mai mulți ani, primul partener comercial al R. Moldova. Peste 1600 de companii cu capital românesc contribuie cu investiții și creează aici numeroase locuri de muncă.

Continuăm să realizăm diferite proiecte în beneficiul cetățenilor R. Moldova. Acordul privind ajutporul nerambursabil de 100 milioane de euro ne oferă un cadru actualizat pentru finanțarea acestor proiecte de interes. Am certitudinea că asistența din partea României va continua să aducă o schimbare în bine a cetățenilor R. Moldova.

Foarte aproape de noi, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei continuă de 2 ani, În același timp, războiul hibrid purtat asupra R. Moldova este tot mai intns și ia forme tot mai grave. În acest context, consolidarea independenței în toate formele rămâne esențială pentru dezvoltarea și afirmarea democratică europeană a R. Moldova.

Am semnat împreună cu Maia Sandu o declarație comună privind reziliența R. Moldova. Este un document politic ce susține și întărește cooperareaa bilaterală în acest domeniu vital și recunoaște pașii pe care autoritățile de la Chișinău i-a făcut în ultimii ani pe calea europeamă.

Această declarație reconfirmă sprijinul multidimensional pe care România îl acordă R. Moldova pentru sporirea rezilienței și la nivelul societății.

În această toamnă, incusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii R. Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate,securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dvs să fie foarte clar auzită la Bruxelles și în toate capitalele europene. România vă va fi alături drept cel mai activ și de încredere susținător al parcursului european și încurajez toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung R. Moldova și pe cetățenii săi.

Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a R. Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău