Șeful NATO, Jens Stoltenberg, aprobă ofensiva ucraineană din Rusia

  • 31 August 15:15
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, aprobă ofensiva ucraineană din Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aprobă ofensiva ucraineană din regiunea Kursk din Rusia, invocând dreptul Ucrainei de a se apăra, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, citat de AFP.

"Soldații, tancurile și bazele militare rusești sunt ținte legitime în conformitate cu dreptul internațional", a justificat șeful Alianței Nord-Atlantice, potrivit Agerpres.

Dreptul la autoapărare al Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu mai bine de 900 de zile, "nu se oprește la graniță", a spus Jens Stoltenberg.

Începută în august, spre surprinderea tuturor, această contraofensivă "nu a fost planificată cu NATO, iar Alianța nu a jucat niciun rol", a adăugat el.

Dar organizația va continua să sprijine Ucraina cu livrări de arme și echipamente, "vitale" pentru a contracara invazia rusă, a mai precizat el.

Jens Stoltenberg a salutat, de asemenea, "angajamentul clar al Germaniei de a rămâne cel mai mare donator militar al Ucrainei în Europa și al doilea la nivel mondial".

Săptămâna trecută, guvernul german a fost criticat puternic pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, care va fi redus în 2025.

Cancelarul Olaf Scholz a negat orice dezangajare a țării sale, care are a doua cea mai mare contribuție după Statele Unite, dând asigurări că Kievul va continua să primească echipamentele militare de care are nevoie armata sa.

În ciuda acestei ofensive în regiunea Kursk, Moscova continuă să câștige teren constant în regiunea ucraineană Donețk, care rămâne epicentrul luptelor.

Armata rusă a revendicat vineri capturarea a trei noi sate: Novojelan și Kostiantinivka, în regiunea Donețk, și Sinkivka, în regiunea Harkov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri o situație "extrem de dificilă" pentru armata sa în apropiere de Pokrovsk, un important centru logistic de care soldații ruși se află acum la mai puțin de zece kilometri distanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău