Iranul va da în judecată Statele Unite pentru sancțiunile impuse Teheranului

  • 18 Martie 2019 12:27
Iranul va da în judecată Statele Unite pentru sancțiunile impuse Teheranului

Președintele iranian Hassan Rouhani a afirmat luni că guvernul îi va da în judecată în Iran pe oficialii Statelor Unite care au impus sancțiuni asupra țării, înainte de a acționa în tribunalele internaționale.

Rouhani a declarat într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat ca sancțiunile impuse de SUA au creat dificultăți, printre care și slăbirea monedei naționale, care a dus la creșterea inflației. Statele Unite au reimpus sancțiuni Teheranului după ce președintele Trump a ales, în luna mai 2018, să abandoneze acordul nuclear cu Iranul, din 2015, negociat cu încă alte puteri mondiale. Rouhani a afirmat că a cerut miniștrilor de afaceri externe și de justiție "să dea în judecată, în Iran, pe acei americani care au creat și impus sancțiunile împotriva Iranului".

"Aceste sancțiuni reprezintă crime împotriva umanității", a declarat el. Dacă tribunalul iranian îi găsește vinovați pe oficialii americani, Iranul va duce cazul mai departe, la curțile internaționale de justiție, a afirmat președintele.

Plângerile Iranului la curțile internationale au avut, ocazional, succes. În luna octombrie, judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție au cerut Statelor Unite să se asigure că sancțiunile nu afectează ajutorul umanitar sau siguranța aviației civile, ceea ce a reprezentat o mică victorie pentru Teheran.

"Americanii au un singur țel: vor să se întoarcă în Iran și să conducă din nou națiunea," a afirmat Rouhani, reiterând viziunea Teheranului potrivit căreia sancțiunile americane au ca scop înlăturarea guvernului și aducerea altuia, care să accepte politicile SUA. Rouhani a declarat că guvernul a reușit să "oprească scăderea monedei" dar că echilibrul nu a ajuns încă pe piața valutară.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău