Iranul va da în judecată Statele Unite pentru sancţiunile impuse Teheranului

  • 18 Martie 12:27
Iranul va da în judecată Statele Unite pentru sancţiunile impuse Teheranului

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat luni că guvernul îi va da în judecată în Iran pe oficialii Statelor Unite care au impus sancţiuni asupra ţării, înainte de a acţiona în tribunalele internaţionale.

Rouhani a declarat într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat ca sancţiunile impuse de SUA au creat dificultăţi, printre care şi slăbirea monedei naţionale, care a dus la creşterea inflaţiei. Statele Unite au reimpus sancţiuni Teheranului după ce preşedintele Trump a ales, în luna mai 2018, să abandoneze acordul nuclear cu Iranul, din 2015, negociat cu încă alte puteri mondiale. Rouhani a afirmat că a cerut miniştrilor de afaceri externe şi de justiţie "să dea în judecată, în Iran, pe acei americani care au creat şi impus sancţiunile împotriva Iranului".

"Aceste sancţiuni reprezintă crime împotriva umanităţii", a declarat el. Dacă tribunalul iranian îi găseşte vinovaţi pe oficialii americani, Iranul va duce cazul mai departe, la curţile internaţionale de justiţie, a afirmat preşedintele.

Plângerile Iranului la curţile internationale au avut, ocazional, succes. În luna octombrie, judecătorii de la Curtea Internaţională de Justiţie au cerut Statelor Unite să se asigure că sancţiunile nu afectează ajutorul umanitar sau siguranţa aviaţiei civile, ceea ce a reprezentat o mică victorie pentru Teheran.

"Americanii au un singur ţel: vor să se întoarcă în Iran şi să conducă din nou naţiunea," a afirmat Rouhani, reiterând viziunea Teheranului potrivit căreia sancţiunile americane au ca scop înlăturarea guvernului şi aducerea altuia, care să accepte politicile SUA. Rouhani a declarat că guvernul a reuşit să "oprească scăderea monedei" dar că echilibrul nu a ajuns încă pe piaţa valutară.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
23,57 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,7 m/s
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
17 °C
Fri
16 °C
Sat
15 °C

Curs oficial BNM 20 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0345 -0.0632
USD 17.9401 0.0069
RON 4.2067 -0.0143
UAH 0.6805 -0.0000
RUB 0.2776 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău