În R.Moldova, puterea o deține cel care controlează procurorul general (Revista presei)

  • 29 Mai 2017 11:08
În R.Moldova, puterea o deține cel care controlează procurorul general (Revista presei)

Revista presei din 29 mai 2017

„În Moldova, puterea o deține cel care controlează procurorul general” susține într-un interviu din Timpul fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov. Potrivit acestuia, Republica Moldova este controlată economic și politic de Vladimir Plahotniuc, statul merge spre dictatură, iar cea mai mare influență nu-i aparține președintelui sau prim-ministrului, dar celui care controlează procurorul general, susține ex-procurorul municipiului Chișinău, Ivan Diacov, care este și fratele lui Dumitru Diacov, președinte de onoare al Partidului Democrat.

Timpul mai semnalează că minorii distribuie ziarul Socialiștilor în municipiul Chișinău.

Expertul Armand Goșu, preluat de Jurnal.md, denunță faptul că „Din regina Parteneriatului Estic, Moldova s-a transformat în migrena UE; Nu poate avea viitor luminos o țară în care domină corupția, iar justiția e controlată de un oligarh”. Comentatorul politic mai atenționează că, în cazul unei victorii la parlamentare, Igor Dodon va dori să preia fluxurile financiare din țară, dar și să controleze politicul în întregime.

Ziarul Național îl citează pe liderul Mișcării Populare „Antimafia”, Sergiu Mocanu, care crede că următoarea țintă a lui Vlad Plahotniuc ar fi chiar președintele Igor Dodon, care ar fi încasat bani de la Vlad Filat pentru ca să-și dea votul în 2012 pentru alegerea președintelui. Mocanu susține că Plahotniuc a monitorizat și a fixat traseul banilor care i-ar fi încasat Igor Dodon.

Referindu-se la vizita președintelui la Budapesta, Evenimentul Zilei comentează că geografia politică a lui Dodon este foarte restrânsă. Autoarea amintește că Igor Dodon nu este binevenit la Kiev, după declarațiile sale vizavi de Crimeea, nici la București nu este așteptat, din cauza atitudinii sale antiromânești. Totodată, EVZ accentuează, în context, că premierul ungar a ajuns un paria în UE, după derapajele sale antidemocratice.

Alexandru Vakulovski scrie în editorialul său de pe portalul Deschide.md că „săptămână de săptămână, CNA-ul parcă vrea să demonstreze că nu există politician vertical, care nu a luat mită, care n-a furat, care n-a făcut trafic de influență sau și mai grav - care n-a fost implicat în crime… Totodată, autorul scrie că este curios când CNA-ul va ajunge și la PSRM, „nu de alta, dar ei sunt parteneri de ping pong cu PL-ul, ar fi cazul să aibă un joc corect, să nu se plictisească. Mai ales după arestarea primăriei, nu ar fi bine să ne trezim într-un marș de 9 mai continuu”, comentează Alexandru Vakulovski.

„Din peisajul politic de la Chișinău curentul politic care susține identitatea românească rămâne fără reprezentanți după scoaterea din scenă a Partidului Liberal, scrie George Damian pe portalul Moldnova.eu. Ideologia moldovenistă domină în prezent întregul spectru politic din Republica Moldova – de la stânga la dreapta și de la putere la opoziție, o situație care nu a mai existat din 1988, nici măcar în perioada regimului Voronin. Autorul atenționează că România nu mai are un partener politic de dialog la Chișinău care să își asume identitatea românească. În același timp România trebuie să evite cu orice preț implicarea în scena politică a Republicii Moldova câtă vreme nici unul din actorii politici nu își asumă în mod limpede o poziționare identitară”, scrie G. Damian pe portalul Moldnova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău