Corupția și birocrația, cele mai mari provocări în climatului de afaceri

  • 01 Martie 2018 15:55
0%
00:00:00
00:00:00

Climatul de afaceri din Republica Moldova este unul problematic, deși în ultima perioadă s-au înregistrat și unele progrese, în special de ordin legislativ. Potrivit unui raport elaborat de IDIS „Viitorul”, cele mai mari provocări ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova sunt corupția, cadrul legal imperfect și birocrația.

Circa 70% dintre persoanele care au afaceri în Republica Moldova consideră că cea mai mare problemă a acestui domeniu este corupția. Totodată, peste 60 la sută dintre ei cred că este mai ușor să-și rezolve problemele din business în mod neoficial. Sistemul financiar subdezvoltat și birocrația sunt alte provocări are antreprenorilor.

Deși în ultima perioadă s-au făcut unele progrese și au fost adoptate anumite acte legislative, totuși percepția oamenilor de afaceri este că situația din sector este una complicată. Probleme există și la capitolul investiții străine directe.

„Republica Moldova a înregistrat niște progrese puternice în ceea ce înseamnă procedurile și aspectele formale, dar dacă ne referim la percepție și la aspectele neformale, vedem că lucrurile nu stau chiar atât de bine. Republica Moldova este văzută ca o țară  „neliberă”, dacă e să analizăm din perspectiva indicatorului privind libertățile economice. Cele mai mari probleme sunt la justiție și la corupție”, menționează expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Republica Moldova ar putea să rezolve problemele existente în mediul de afaceri dacă va implementa prevederile stabilite în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, susțin experții.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii spun că în ultima perioadă s-au făcut mai multe progrese, subliniind în special reducerea cu aproape 70% a numărului de acte permisive.

Cezar Iliaș din cadrul Direcției politici de reglementare a activității de întreprinzător spune:

„Anul 2017 a fost unul neobișnuit pentru noi: 70% dintre actele permise au fost reduse. Poate trebuie să migrăm de la atitudinea că legile economice să fie și o bâtă împotriva corupției, cred că trebuie să activeze instanțele de judecată.  La ordinea zilei este formarea unui mecanism real funcțional ca ghișeul unic”.

Concluziile experților au fost făcute în cadrul raportului: „Evaluarea și monitorizarea inițiativelor Guvernului Republicii Moldova în anul 2017 pentru a îmbunătăți climatul de afaceri” , realizat de IDIS „Viitorul”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,63 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău