CNAS aplică acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state

  • 11 Mai 15:20
CNAS aplică acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state

Casa Națională de Asigurări Sociale aplică Acorduri în domeniul securității sociale cu 16 state bazate pe principiul proporționalități, iar pe parcursul anului 2023 în baza acordurilor respective au fost stabilite 340 de prestații sociale, transmite IPN.

Acordurile aplicate sunt semnate cu: România, Portugalia, Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Grecia și Italia. La 1 iunie anul curent va intra în vigoare și acordul cu Spania, semnat la 21 iulie 2022.

Cele mai multe prestații sociale stabilite în baza celor 16 acorduri pe parcursul anului 2023 au fost pensii pentru limită de vârstă, peste 290 la număr. De asemenea au fost stabilite în jur de 40 de pensii de dizabilitate și 7 pensii de urmaș.

Persoanele care au atins vârsta de pensionare și au realizat stagiu de cotizare atât în Republica Moldova, cât și în străinătate pot beneficia de totalizarea stagiului de cotizare în ambele state. În Republica Moldova persoana se va adresa la oficiul central al CNAS, iar în străinătate – la instituțiile competente de stabilirea pensiei și altor prestații sociale de la locul de domiciliu. O dată pe an, beneficiarul de pensie va trebui să se prezinte personal la CNAS sau să transmită în original un certificat de viață. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pensia se suspendă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău