Dorin Recean: UE ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele din R. Moldova merg pe piața europeană

  • 11 Mai 16:10
Dorin Recean: UE ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele din R. Moldova merg pe piața europeană

Uniunea Europeană a fost creată anume pe principiul solidarității între țări, doar așa a fost posibilă dezvoltarea lor economică și garanția păcii - pe încredere și unitate, or, pentru Republica Moldova este foarte important că este ajutată continuu de Uniunea Europeană, a estimat premierul Dorin Recean într-un interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Potrivit șefului Cabinetului de miniștri, Uniunea Europeană ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele moldovenești merg pe piața europeană, mai mult de jumătate din compensațiile în factură au fost acoperite din bani europeni, 75 de milioane de euro au fost alocate doar în 2023 pentru modernizarea a 10 spitale din țară, 1 miliard de euro sunt alocați pentru construcția drumurilor, avem posibilitatea acum să vorbim la telefon în țările europene la tarife ca acasă, ajutor imens pentru dezvoltare agricolă și dezvoltarea afacerilor, 36,5 milioane de euro pentru 18 localități unde au fost renovate școli și a fost creată rețea de apă și canalizare, scrie sursa citată.

„Acestea sunt doar niște exemple care arată ajutorul imens și beneficiile clare ale apropierii noastre de Uniunea Europeană. 

Avem o relație tot mai puternică cu România, care a fost mereu și în cele mai grele timpuri alături de noi. Ne unesc cu România 6 poduri funcționale, un pod de pontoane construit recent la Leova - Bumbăta și altele 2 reparate de curând. Republica Moldova exportă în România produse în valoare de peste 1.4 miliarde de dolari, peste 35% din toate exporturile. România este principalul investitor și partener comercial al nostru. Cu România construim conexiuni în sectorul energetic și de gaze”, a relevat oficialul.

Prim-ministrul de la Chișinău afirmă că „agresiunea rusă din Ucraina a arătat foarte clar cine ne sunt prieteni și cine nu”. „Avem o deschidere fără precedent în Occident. Președinta Maia Sandu a deschis ușile celor mai importante cancelarii ale lumii. Noi avem datoria să beneficiem la maximum de această deschidere în folosul oamenilor noștri. Toată Uniunea Europeană știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre o țară cu oameni demni și muncitori, cu valori europene, care au ales drumul spre familia țărilor libere”, rezumă sursa citată.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău