Dumitru Alaiba: Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană sunt din Republica Moldova

  • 11 Mai 09:55
Dumitru Alaiba: Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană sunt din Republica Moldova

Cele mai multe prune importate de Uniunea Europeană sunt din Republica Moldova. Mai exact, 25% din prunele vândute în UE în anul 2023 sunt moldovenești. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, doar în anul 2023, țara noastră a exportat prune în valoare de 35 milioane de euro - bani încasați de producătorii din Republica Moldova.

Acum doi ani, Uniunea Europeană a eliminat cotele la șapte produse agricole moldovenești, printre care și prunele.

„60 de mii de tone crescute, culese și exportate de antreprenorii noștri, sau de patru ori mai mult decât cota de 15 mii de tone eliminată doi ani în urmă. Am depășit cotele de patru ori și spațiu de creștere mai este! Această realizare este meritul oamenilor muncitori ai acestei țări și demonstrează că produsele moldovenești de înaltă calitate sunt apreciate și căutate pe piața internațională. Asta e economia pe care ne-o dorim! În care antreprenorii au acces la piețe și pot să se manifeste pe piața globală. Și la asta lucrăm zi de zi. Suntem alături cu reforme, cu finanțare, cu acces la noi piețe. Și da, putem mult mai mult”, a conchis Dumitru Alaiba. 

Potrivit datelor statistice, UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău