DOSAR TRANSNISTREAN | Andrei Curăraru: Integrarea europeană poate soluționa o serie de probleme mari ale R. Moldova pe care nu le putem soluționa singuri (Audio)
-
11 Mai 12:25
Integrarea europeană este calea pe care trebuie să o urmăm consecvent, pentru că suportul european ne ajută să rezolvăm o serie de probleme mari ale R Moldova, pe care nu le putem soluționa singuri, inclusiv dosarul transnistrean, consideră analistul în probleme de securitate Andrei Curăraru, de la comunitatea WatchDog.
Riscurile și pericolele la care este expusă în prezent R. Moldova trebuie să aibă un răspuns adecvat, iar neutralitatea costă scump, subliniază Andrei Curăraru. „Neutralitatea costă, asta înseamnă că trebuie să investești în capacitățile tale și după posibilități să te aperi de toate riscurile și pericolele care apar. Vedem o intensificare a eforturilor de a submina securitatea noastră. Vedem, de exemplu, dronele rusești care ajung la Etulia și abia începem să dezvoltăm capacitatea de a le depista, dar trebuie sa ajungem și la capacitatea de a le elimina. Vedem războiul hibrid, atacuri cibernetice asupra site-urilor instituționale. Vedem presiuni economice, energetice și așa mai departe. Toate acestea trebuie să aibă un răspuns adecvat. Noi investim foarte puțin în armată, cel mai puțin dintre statele din regiune – 0,5 % din PIB, de șase ori mai puțin decât ar fi media într-un pact care deja are capacități foarte mari de apărare. Lipsa de investiții în securitate va crea instabilitate – mai puține investiții, mai puține locuri de muncă. Ce businessman ar veni într-o țară care nu-și poate asigura propria securitate?”
Riscurile de securitate și amenințarea Federației Ruse nu vor dispărea după încheierea războiului din Ucraina, consideră expertul Andrei Curăraru. De aceea, statele candidate trebuie să obțină mai multe beneficii până la aderare cu drepturi depline la UE:
„Este clar că războiul din Ucraina pune problema extinderii UE, în sensul dimensiunii de securitate. Europa nu mai poate conta ca SUA să asigure securitatea continentului și vedem mișcări clare din partea liderilor europeni de a asigura cu propriile capacități securitatea continentului european. UE nu este un proiect militar, dar trebuie să obțină dimensiune de securitate fiindcă riscurile și amenințarea crasă a Federației Ruse nu vor dispărea chiar dacă se termină acest conflict. Vedem voci pe interior, am văzut o comunicare din partea Comisiei Europene care spune că statele care acum sunt candidate trebuie să obțină anumite beneficii până la obținerea statului de membru cu drepturi depline al UE. Se vorbește despre mai multe aspecte, precum accesul nelimitat la piața unică, uniunea energetică, integrarea serviciilor digitale, integrarea pe domeniul cooperării pe politică externă și securitate comună. Cred că R. Moldova trebuie să fie pe primele poziții să le accepte”.
Suportul UE ne duce mai aproape de soluționarea problemei transnistrene, consideră expertul Andrei Curăraru.
„Integrarea europeană poate soluționa o serie de probleme mari ale R. Moldova pe care nu le putem soluționa singuri și aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm consecvent, inclusiv prin reforme. Reforma justiției este un element-cheie. Dacă ai o justiție care funcționează, astfel de politicieni ca Evghenia Guțul sunt mai greu de ales, fiindcă dosarele legate coruperea alegatelor, finanțarea ilegală a partidelor etc. s-ar finaliza cu mult mai repede, nu ar fi tergiversate de un sistem absolut ineficient. Din punct de vedere economic, problema transnistreană este una foarte mare, vorbim de o regiune mai înapoiată cu o economie absolut dependentă de importurile gratuite de gaze din Federația Rusă, iar în perspectiva soluționării conflictului transnistrean acest element dispare. Mai avem și problema militarilor de acolo care trebuie reintegrați social și recalificați profesional ca să se reintegreze în viața civilă a R. Moldova. Este și problema politică... Cred că astfel de probleme trebuie discutate cu partenerii europeni. Este o dorință foarte mare a UE să ne susțină pe cale reintegrării, iar soluționare conflictului transnistrean ar fi o istorie de succes care ar interesa UE, inclusiv ar putea duce la niște investiții în regiune pentru a crea locuri de muncă, întreprinderi. Ar crea posibilități și pentru implicarea regiunii în accesarea fondurilor de preaccesiune, investiții în infrastructură. Noi vrem să devenim și un HUB în eventuala reconstrucție a Ucrainei și aici este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de transport, în special feroviar și să creăm posibilități ca regiunea să se reintegreze real. Vorbim de un proces foarte complex care nu se poate realiza peste noapte, dar vedem pași destul de concreți realizați deja de către Guvern, o readucere din zona gri a economiei. Trebuie să facem astfel încât businessul transnistrean să nu fie distrus dar să acționeze după regulile UE și ale R. Moldova. Cu o susținere constantă din partea Ucrainei și a UE cred că această problemă este rezolvabilă, dar vorbim de un proces de 4-5 ani în care am recalibra economia transnistreană”, consideră analistul în probleme de securitate Andrei Curăraru, de la comunitatea WatchDog.