Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European salută adoptarea sistemului electoral mixt

  • 23 Iulie 2017 13:06
Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European salută adoptarea sistemului electoral mixt

Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European salută adoptarea unui sistem electoral mixt în Republica Moldova. Această decizie, susținută de o largă majoritate a deputaților din Parlamentul de la Chișinău, ar fi luat în considerare cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția, potrivit unui comunicat plasat pe site-ul S&D.

În acest context, vicepreședintele grupului, Victor Boștinaru, afirmă că reforma sistemul electoral ar fi fost mult așteptată în Moldova, iar adoptarea acesteia cu o majoritate semnificativă, printre care se numără și principalul partid de opoziție, în Parlament „este o veste foarte bună”.

Europarlamentarul român susține că, odată cu adoptarea noului sistem electoral, va crește prezența femeilor în politică, fiind îmbunătățită și modalitatea de alegere a cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.

„Suntem încredințați că acest nou Cod electoral va aduce beneficii importante în cadrul alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova”, mai spune Victor Boștinaru.

Amintim că, anterior, cel mai important grup din Parlamentul European, cel al Partidului Popular European, a reacționat dur la decizia Parlamentului de la Chișinău privind modificarea sistemului electoral, solicitând Comisiei Europene să oprească finanțarea Republicii Moldova și să revizuiască Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. PPE a condamnat tocmai faptul că deputații moldoveni au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția.

La fel, într-o declarație semnată de comisarul European pentru politică externă, Federica Mogherini, și comisarul european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, se arată că modul în care a fost adoptată introducerea votului mixt intră „în contradicție directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”.

” /…/Modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democrația efectivă în actualul context politic”, se mai spune în declarație.

Parlamentul de la Chișinău a votat, la 20 iulie, sistemul electoral mixt care prevede că jumătate din deputați vor fi aleși pe viitor pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripții uninominale. Până acum toți cei 101 parlamentari erau aleși pe liste de partid. Modificarea respectivă a fost susținută de 74 de deputați democrați, socialiști și popular-europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău