Germania trimite aproape 650 de militari într-o misiune NATO

  • 15 Septembrie 2016 15:53
Germania trimite aproape 650 de militari într-o misiune NATO

Guvernul de la Berlin a dat undă verde participării militarilor germani la noua misiune NATO din Marea Mediterană, botezată "Gardianul mării" și care a fost aprobată la summitul Alianței de la Varșovia, pentru a combate traficul de arme și de persoane desfășurat de gruparea teroristă Statul Isalmic.Misiunea NATO, care va dura până în decembrie anul viitor, va putea…

Guvernul de la Berlin a dat undă verde participării militarilor germani la noua misiune NATO din Marea Mediterană, botezată "Gardianul mării" și care a fost aprobată la summitul Alianței de la Varșovia, pentru a combate traficul de arme și de persoane desfășurat de gruparea teroristă Statul Isalmic.

Misiunea NATO, care va dura până în decembrie anul viitor, va putea inclusiv să verifice navele din Mediterana, suspectate că i-ar putea adăposti pe unii membri ai grupării teroriste. Germania va trimite în această misiune până la 650 de militari, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefan Seibert, iar în cazuri excepționale va putea să își mărescă numărul militarilor prezenți în Mediterana.

Potrivit Deutsche Welle, planul desfășurării militarilor germani va fi trimis de coaliția de guvernare parlamentului, pentru a fi aprobat, posibil spre sfârșitul acestei luni.

Argumentele pentru participarea militarilor germani la misiunea NATO sunt conținute într-o scrisoare trimisă de ministrul Apărării,  Ursula von der Leyen, și de ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, liderilor grupurilor parlamentare, după cum a relatat revista Der Spiegel. Cei doi miniștri au spus în scrisoare că organizațiile teroriste pot acționa nestingherite, din cauza lipsei de control din partea autorităților de-a lungul coastelor Mării Mediterane, și au dat ca exemplu Libia. Miniștrii Steinmeier și Ursula von der Leyen au mai spus că acest vacuum reprezintă o amenințare semnificativă pentru securitatea Germaniei.

Agenția Reuters vede această contribuție cu trupe a Germaniei la misiunea NATO și ca parte a unei strategii mai ample a Berlinului de a-și extinde rolul militar în Europa și în NATO. În acest sens, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, face eforturi pentru a dota armata germană cu echipament modern și pentru a spori numărul trupelor, după ani întregi de declin.

Germania mai participă și la o misiune a UE în largul coastelor Libiei, este vorba despre Misiunea "Sofia", care își propune, de asemenea, combaterea traficului de arme și de persoane în zonă.

NATO și UE s-au înțeles la summitul de la Varșovia să își adapteze cooperarea navală, în special în gestionarea întregului context creat de afluxul de imigranți, cooperare care se va face prin schimb de informații despre deplasările ambarcațiunilor pe mare și printr-o mai bună coordonare a activităților în regiunea Mării Mediterane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău